Elnökségi értekezletet tartott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Egész napos elnökségi ülést és konferenciát tartott Nyíregyházán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerdán. A rendezvény kiemelt eseménye volt a Nyíregyházi Egyetem és a VOSZ közötti együttműködési megállapodás aláírása.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Nyíregyházán tartotta éves konferenciasorozatának negyedik állomását, ahol az eddigi eredményekről és a jövőbeni feladatokról számoltak be. A találkozón a 2022 és 2026 közötti stratégia előrehaladását értékelték, valamint szó esett az irodahálózat fejlesztéséről és a tagfelvételekről is. A VOSZ két éve indította el megújulási stratégiáját, és tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. A rendezvény kiemelt eseménye volt a Nyíregyházi Egyetem és a VOSZ közötti együttműködési megállapodás aláírása.

„Önmagában egy felsőoktatási intézmény büszke lehet arra, hogy sok hallgató jelentkezik hozzá, és a normál menetrend szerint eljuttatja őket a diplomáig. A térség kihívása azonban nem csupán az, hogy diplomát adjunk a hallgatóknak, hanem hogy jövőképet és reményt is nyújtsunk számukra. Ebben tud számunkra segítséget nyújtani a VOSZ, amely révén a hallgatóink a gyakorlati tudást is elsajátíthatják. Az egyetem elméleti, diszciplináris tudása és a VOSZ piaci ismeretei, valamint vállalkozói hálózata együttesen hozzásegítik őket ahhoz, hogy a térségben magas hozzáadott értékű állást találjanak, és ezzel hozzájáruljanak a régió felemelkedéséhez és szolgálatához” – nyilatkozta dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Dr. Szabó György hozzátette, hogy a VOSZ és a Nyíregyházi Egyetem közötti együttműködésnek előzménye, hogy elődje, Balogh Árpád rektor szimbolikusan lebontotta az egyetem körüli kerítést Nyíregyházán. Nemcsak azért, hogy ne vegye körül fal az intézményt, hanem, hogy azt szemléltesse ezzel, hogy az egyetem a szerves része a városnak és a régiónak.

„A vállalkozásoknak vannak adottságaik, és a piacnak, illetve a gazdaságnak megvannak a kihívásai. A kettő között gyakran komoly űr, jelentős távolság van. Mi arra szövetkeztünk, hogy hidat képezzünk, és összekötő szerepet töltsünk be az adottságok és a lehetőségek, valamint a kihívások között. Küldetésünk szimbolikusan is ezt jelképezi. Fontos része ennek az, hogy van olyan tudás és elmélet a környezetünkben, amire a vállalkozásoknak szükségük van. Mi ezt nemcsak egyszerűen összekapcsoljuk és elköszönünk, hanem olyan rendszereket és eszközöket fejlesztünk, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek folyamatosan működjenek és egymást támogassák” – ismertette Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Eppel János hozzátette, hogy ez az együttműködés azért jó a tudásközpontoknak, valamint az egyetemeknek, mert a hallgatók tudása nemcsak elméleti szinten marad meg az oktatáson keresztül, hanem közvetlen módon hasznosulhat a gazdaságban. Egy vállalkozás pedig ettől előrébb juthat, innovációval, fejlesztéssel és hatékonyságjavítással. Kiemelte, hogy ez egy újszerű megoldás, de kézenfekvő volt, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ezzel az együttműködéssel gazdaságszervező szerepet vállaljon, terveik szerint pedig magasabb szinten tudják majd a vállalkozásokat segíteni.