Élő történelem, régi lapokon: levéltári nap
Fotó: Szarka Lajos

31. alkalommal tartották meg a Nemzetközi Levéltári Napot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár kutatótermében az emléklapok átadása mellett különböző történelmi előadásokat hallgathattak meg a látogatók, valamint egy kiállítást is megtekinthettek.

A 31. Nemzetközi Levéltári Napon is rengeteg vendéget fogadott a szervező intézmény. A levéltár munkássága nagyon fontos, ugyanis számos olyan iratot, emléket őriz, melyek hazánk és főleg vármegyénk történelméről mesélnek. Dr. Bánszki Hajnalka főlevéltáros, szeptemberben kinevezett új igazgató hangsúlyozta: ez a rendezvény számukra egyszerre ünnep és kiemelt rendezvény.

Ez egy ünnep nekünk, minden esztendőben nagyon várjuk, év elejétől készülünk rá. Ugyanakkor kiemelt konferencia, ami az egész régió tudományos életében nagyon jelentős. Egyrészt a hagyományai miatt, másrészt pedig minden alkalommal olyan előadókat hozunk ide, akik rengeteg újdonsággal tudnak szolgálni az itt élőknek – mondta.

Digitális szolgáltatások

Az igazgató hozzátette: a rendezvény az elmúlt években változatos volt és reményei szerint – mivel folyamatosan jönnek az újabb iratanyagok – bővülni tudnak majd, ennek érdekében pedig mindent megtesznek. A nap programjairól a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese, dr. Mikó Zsuzsanna adott tájékoztatást. A fő téma, mellyel a konferencia keretein belül foglalkoztak, a Konfliktusok és megoldások volt.

A magyar történelem nehezebb időszakairól, konfliktusairól szólunk, a környező országok történelmével kapcsolatban. Fontos, hogy levéltáros kollégák mellett egyetemi tanárok, akadémiai értelmiségek is előadnak. A tudomány témakörét is körbejárjuk, illetve arról is szót ejtünk, hogy a levéltárak digitális átállása mit jelent a felhasználók számára, és milyen szolgáltatásokat kínálunk azoknak, akik már a digitális térben keresik ezeket a tartalmakat – fogalmazott. A levéltár kiállításoknak is folyamatosan helyet ad, jelenleg az 1100 év Európában, 20 éve az unióban című vándorkiállítást tekinthetik meg a látogatók, melyről dr. Mikó Zsuzsanna elmondta: remélik, be tudják vele mutatni azokat a magyar történelmi mérföldköveket, melyekre érdemes emlékezni.

Meg kell érezni a múlt illatát

A rendezvényen a Pro Archivo-emléklapok átadásával többeknek mondtak köszönetet a levéltári tevékenységéért. Az egyik díjazott, dr. Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium kutatótanára elmondta: nagy örömmel fogadta ezt az elismerést.

Megtiszteltetés itt lenni, a díjat átvenni. Fontos feladat ez, amit közösen végzünk a diákokkal. Amikor tudom, elhozom őket ide, hogy szagoljanak bele a levéltári világba, érintsék meg a lapokat. A legtöbbször úgy távozunk, hogy még maradnának, és ezt az élményt újra és újra megélni nagyszerű dolog – mondta. A kutatótanár úgy gondolja, szükséges, hogy néha a diákok kitekintsenek az iskola falain kívülre, ezáltal megismerhetik az igazi élő történelmet.

Helytörténeti pályázat

Dr. Ulrich Attila alpolgármester szerint a levéltárnak nagyon fontos szerepe van, nemcsak a tudományos világban, hanem az emberek magánéletében és a város számára is. Az aktuális témák, a tudományos kutatások eredményei, különösen, amik a 20. századdal foglalkoznak, fontos a mondanivalója a mai generációk számára, különösen, ha közérthető módon teszik közzé. A levéltári napon a korábban meghirdetett helytörténeti pályázat eredményhirdetését is megtartották: az első három helyezett és a különdíjas mellett a 6 beérkezett pályamunka szerzőjének mindegyikét oklevélben részesítették.

Kapcsolódó galéria

Levéltári Nap 2024