Eloltották a tüzet a szeméttelepen

Hatalmas füstoszlopról készített fotók lepték el a legnagyobb közösségi internet oldalt tegnap este. Nyíregyházáról, de Nagykállóból, a Leveleki tó partjáról, sőt Rakamazról és Nyírbátorból is látni lehetett, hogy valami lángra kapott a megyeszékhely határában.

 

„Eszméletlen füst volt!"

 

Nagy Zoltánék tegnap este éppen hazafelé tartottak, amikor a kocsiból észrevették a füstöt. Azonnal felhívták a tűzoltókat, akik arra kérték őket, hogy próbáljanak közelebb menni és megkeresni, hová kell menniük oltani.

– Próbáltuk azt a segítséget megadni nekik, hogy minél pontosabban és rövidebb idő alatt oda tudjanak érni. Hátulról elindultunk egy gázpászta felől és onnan már láttuk, hogy egyértelműen a hulladéklerakó területén van – tette hozzá Nagy Zoltán.

 

Szombaton még tűzijáték is robbant

 

A tűz az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szállási úti telephelyén keletkezett. Hétvégén ide szállították a lomtalanításból származó hulladékokat. Mint kiderült, már szombaton is meg kellett küzdeni a tűzzel, de akkor viszonylag gyorsan eloltották a lángokat. Ekkor még lejárt szavatosságú pirotechnikai eszközök is repkedtek a tűzoltók lábai között. Vasárnap ezért már sokkal óvatosabban és körültekintőbben jártak el a szakemberek. Egy másik, kevésbé veszélyes helyre gyűjtöttek össze mintegy 200 tonna hulladékot. A tervek szerint ezeket még átválogatták volna, hogy ami újrahasznosítható, ne a lerakóba kerüljön. Erre azonban már nem volt lehetőség. A szakértők feltételezései szerint a lomok között olyan anyagok keveredhetek össze, amelyek reakcióba léptek egymással és öngyulladás keletkezett. 

– Valamitől, önmagától begyulladt. Elég egy kis üvegtörmelék hozzá, ami nagyítóként működik, hogy lángra kapjon. Valami olyan anyagot rakhattak ki a lakosok, ami sajnos ezt okozta – fogalmazott Éberhardt Gábor, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Mérték a levegő szennyezettséget

 

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Nyíregyházáról, Kisvárdáról és Hajdúnánásról és érkeztek kocsik annak érdekében, hogy megfékezzék a lángokat. Közben a katasztrófavédelem pedig azt mérte, nem került-e egészségre káros anyag a levegőbe. 

– A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett, de egészségügyi határérték alatti értékeket tudtak, de káros értékeket nem mutattak ki a környéken – hangsúlyozta Dóka Imre, az Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A tűzoltóknak ma délelőtt sikerült eloltani a tüzet a hulladéklerakóban. Az elsődleges felmérések szerint a Környezetgazdálkodási kft. válogató sora és elektromos berendezései is megsérültek a tűzben. Az anyagi kár jelentős.

Z. Pintye Zsolt