Előzzük meg a lakástüzet!

Lángra kap a szék, az asztal, majd a tűz elborítja a szobát. Így néz ki egy lakástűz közelről. Szerencsére ez csak egy tűzoltósági bemutató képei. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az évnek ebben az időszakában fokozottan kell ügyelni a lakástűzek megelőzésre. Ilyenkor ugyanis szinte egész nap üzemelnek a kályhák, kazánok. Az emberek sütnek-főznek a konyhában, az ünnepek miatt pedig számos égehető dekoráció jelenik meg a szobákban. Sokan gyertyát és csillagszórót is gyújtanak. Ezek mind komoly kockázatot jelentenek, és éppen ezért nem árt az óvatosság, nehogy a meghitt ünnep tragédiába torkolljon. 

– Speciális veszélyek jelennek ilyenkor meg. Szinte minden háztartásban ott van az adventi koszorú, rajta a gyertya, azon pedig a nyílt láng. Ez önmagában is kockázatot jelent. Gondoskodnunk kell biztonsági szabályok betartásával a megelőzésről! Gondolnunk kell a megelőzésre! Mindig távolítsuk el az éghető anyagokat a nyílt láng közeléből! Biztosítsuk azt, hogy az a gyertya stabilan álljon, és ilyen minimális szabályok betartásával máris tudunk gondoskodni otthonunk és családtagjaink biztonságáról – hangsúlyozta Leskovics Zoltán, tűzoltósági főfelügyelő.

 

Óvatosan a karácsonyfákkal!

 

A tűzoltók emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a tűzek megelőzése már a karácsonyfák kiválasztásánál elkezdődik. Lehetőleg frissen vágott fát érdemes hazavinni, aminek a levelei még nem hullanak. Ezek után nagyon kell ügyelni arra is, hogy ne boruljon fel a fa, érdemes alaposan előkészíteni a talpát. A fenyő elhelyezése is fontos, lehetőleg méterekre legyen a hőforrásoktól, kályhától, konvektortól, olajradiátortól. Azt is érdemes megfontolni, hogy fa ne akadályozza a mozgásunkat, nehogy éppen azért okozzon tragédiát, mert eltorlaszolja a menekülési útvonalat. A tűzoltók véleménye szerint kockázatos gyertyával, csillagszóróval díszíteni a fákat, vagy olyan égősorral, amelynek töröttek az izzói, vagy sérült a vezetéke. Jó tanács az is, ha elmegyünk otthonról kapcsoljuk ki a díszfényeket.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)