Elstartolt a Mozdulj Nyíregyháza! – Hétfőtől 59 foglalkozás várja a városlakókat
Fotó: Szarka Lajos

Hétfőtől elindult a Mozdulj Nyíregyháza! új szezonja, amely változatos programokkal várja a város lakóit. A szervezők minden korosztály számára hasznos és élvezetes foglalkozásokat kínálnak, elősegítve az egészséges életmódot. Az idei év különlegessége, hogy több új programmal és helyszínnel is bővült a kínálat.

Hétfőn elstartolt a Mozdulj Nyíregyháza! A programsorozat különlegessége, hogy idén több új foglalkozással, valamint helyszínnel is bővül a kínálat, így azok is találhatnak kedvükre valót, akik még nem vettek részt korábbi rendezvényeken. A Városi Stadion területén frissen megépült szabadidős komplexum is fontos szerepet kap a szezon során, ahol szintén számos programmal várják a nyíregyháziakat. Ez az új központ ideális helyszínt biztosít a különféle sporttevékenységekhez, lehetőséget teremtve arra, hogy a lakosok kényelmes körülmények között mozoghassanak és kikapcsolódjanak. A Mozdulj Nyíregyháza! célja, hogy minél több embert ösztönözzön a rendszeres testmozgásra, legyen szó bármilyen sportágról vagy mozgásformáról.

„Új mozgásrendünk jelentős bővítéseket hozott - a korábbi félév 40 foglalkozása helyett idén már 59 különböző foglalkozás várja a nyíregyháziakat. Ezek közül sok új helyszínen, köztük a Városi Stadion új szabadidős komplexumban lesz elérhető, amelynek megnyitása három éve megfogalmazott célunk volt, és most valóra vált. A Mozdulj Nyíregyháza! program hétköznapokon délelőtt és délután is várja az érdeklődőket, új foglalkozásokkal és lehetőségekkel, hogy minél többen élhessenek a mozgás örömével” – ismertette Hornyák Enikő sportreferens.

Hornyák Enikő hozzátette, hogy a Városi Stadion szabadidős sportlétesítményei szeptember 23-án hivatalosan is megnyíltak. A NYÍRVV Nonprofit Kft. új kondiparkot épített, valamint felújította a strandröplabda- és a streetball pályákat is, így biztosítva még több lehetőséget a város lakóinak a szabadidős sportolásra.

„Ami teljesen új, és azt gondolom, országosan ismét az elsők között vagyunk - elindult az Aktív Magyarország Program által kiírt Mozgás Receptre! program, amelyhez számos város csatlakozott már. Míg más városoknál a folyamat sok esetben a szerződés aláírásával lezárult, Nyíregyházán nemcsak aláírtuk az együttműködést, hanem konkrét mozgáslehetőségeket is biztosítunk a lakosság számára. Arra buzdítunk mindenkit, hogy látogasson el a weboldalunkra, ahol részletes információkat talál az új mozgásprogramokról, az oktatókról, a célcsoportról és arról, kiket várunk a foglalkozásokra” – részletezte Hornyák Enikő sportreferens.

A szépkorúak számára is számos foglalkozás érhető el a Mozdulj Nyíregyháza! keretében, köztük a szerda délelőttönként 11 órakor kezdődő senior táncház a Váci Mihály Kulturális Központban. Ez a program nemcsak szórakoztató kikapcsolódási lehetőséget nyújt, hanem kiválóan hozzájárul a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez is. A tánc mozgásban tartja az ízületeket, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, valamint elősegíti a társas kapcsolatok erősödését. A vidám légkörben zajló órák lehetőséget adnak a szépkorúaknak, hogy aktívan, jó hangulatban töltsék az időt, miközben fittségi szintjüket is megőrzik.

„Dolgoztam egy gondozási központban, és közelről láttam, mit jelent együtt élni visszafordíthatatlan betegségekkel, különösen a demenciával. Az ottani tapasztalataim megerősítettek abban, hogy van megoldás a mentális hanyatlás megelőzésére: a rendszeres tánc és a mozgás. Tudományosan is igazolt, hogy ezek a tevékenységek akár 76%-ban késleltethetik az öregedés és az elbutulás jeleit. Ezért szeretném felhívni a város minden lakójának figyelmét arra, hogy ne hagyják, hogy ezek a betegségek meghatározzák az életüket! Helyette töltsék a szabadidejüket velem, különösen az 1-7-1-es program keretében. Hiszem és tapasztalatból tudom, hogy ez az időbefektetés meghozza a gyümölcsét. Nem a levegőbe beszélek – amit a gondozási központban láttam és átéltem, az megerősített abban, hogy cselekedni kell, amíg lehet” – részletezte Juhász Lászlóné Ria, senior örömtánc oktató.

A foglalkozások iránti növekvő lakossági igények kielégítése érdekében a mozgásprogram folyamatosan bővült új mozgáselemekkel és helyszínekkel. Ennek köszönhetően ma már a város szinte minden körzetében elérhetők különböző foglalkozások, minden korosztály számára. Az érdeklődők részletes információkat találhatnak a program honlapján, a www.mozduljnyiregyhaza.hu oldalon.

Kapcsolódó galéria

Senior örömtánc 20240925