Elvirágzott a lótusz, de a tündérrózsák pompáznak
Hétféle színben pompáznak tündérrózsák a Nyíregyházi Állatparkban. A Viktória ház előtt található kis tóban szemet gyönyörködtető a látványuk. Néhány napig egy valódi botanikai szenzáció, az indiai szent lótusz egy példánya is látható volt a tóban.

A fehértől a rózsaszínen, a bordón és a sárgán át a lazacszínig pompáznak a tündérrózsák a Viktória ház előtt kis tóban. A szemet gyönyörködtető virágok vízben lévő szárai között pedig koi pontyok cikáznak. A tündérrózsák mellett több mint 10-féle különleges vízinövény is megtekinthető. A hétvégén egy valódi szenzációt is megcsodálhattak a látogatók: gyönyörű virágot hozott az indiai szent lótusz. A növény magvakcsáját még januárban vetették el és júniusban helyezték el a tóba.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez egy szent növény, a legtisztább növénynek is nevezik – mondta az Állatpark főkertésze, Boronkay Ferencné. – El lehet egy különlegességet mondani róla: 2 ezer éves magvacskát találtak tőzegben Kínában és elvetették, majd kikelt. Tehát az újjászületésnek is egyben a szimbóluma. Fogyasztják a gyöktörzsét magas keményítőtartalma révén. Abból chipset, lisztet készítenek. A levelét főzelékként használják, csomagolnak bele húst, illetve a termését, amikor picike még, akkor zöldségként fogyasztják.

A lótusz zöld magvait Indiában úgy fogyasztják, mint Európában a zöldborsót. Ha megérik, akkor pedig a magvakból lisztet készítenek és kenyeret sütnek. A tündérrózsák nem ennyire különleges növények. Az országban sok helyen megtalálhatóak álló és lassan folyó vizekben, ahol a vízmélység nem haladja meg a 3 métert. Nyíregyházán az adja a különlegességüket, hogy ebben a mesterséges tavacskában szinte minden árnyalatuk látható, és virágzásuk egy időben zajlik.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)