Embercsempészés és lopások miatt ítélt el a bíróság egy ukrán férfit
Embercsempészés és lopások miatt ítélt el a bíróság egy ukrán férfit

A Kisvárdai Járásbíróság a mai napon megtartott előkészítő ülésen N.O. vádlottat 1 rendbeli embercsempészés bűntette, 5 rendbeli lopás bűntette és 2 rendbeli lopás bűntettének kísérlete miatt - halmazati büntetésként – 5 év börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A tényállás szerint az ukrán állampolgár vádlott – ezidáig ismeretlen társaival együtt - segítséget nyújtottak hat afgán állampolgárnak abban, hogy őket több országon keresztül átcsempészve Németországba juttassanak. N.O. ismeretlen társai Kijevben elszállásolták az afgánokat, akiket onnan az ukrán-magyar határhoz szállították, majd 2019. április 11. napján a Tiszán egy csónakban átutaztatták Magyarország területére. Ott N.O. vette át a hat főt, és gyalogosan tovább kísérte őket Magyarország felé, azonban útközben a Záhonyi Hatérrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket. A hat afgán állampolgárt egy másik személy vitte volna tovább Németországba.

Az afgán állampolgárok fejenként 14-15 ezer dollárt fizettek az embercsempészésben közreműködőknek.

A fentieken túl I. rendű N.O. vádlott – a szintén ukrán állampolgárságú II. rendű H.M. vádlottal együtt - 2019. február 21-én éjfél körül Ukrajnából Magyarországra utazott, ahol egy kisvárdai mobiltelefonos-szaküzlet bejárati ajtaját felfeszítve bement az épületbe, és onnan 5 db mobiltelefont és 2 db táblagépet vittek el, majd távoztak Ukrajnába.

2019. április 5-én az esti órákban a két férfi ismét Magyarországra utazott és egy nyíregyházi motorkerékpár kereskedés bejárati ajtaját próbálták feszítővassal kinyitni, de nem jártak sikerrel.

A vádlottak ezután megláttak egy tőlük néhány méterre parkoló motorkerékpárt, amiről levágták a lakatot, azonban nem tudták beindítani a motort, így azt végül egy kereszteződésben hagyták és elmenekültek a helyszínről.

2018. december 7. és 2019. február 6. napja között több kerékpár mellett csónakmotort, motorkerékpárt és egy fűnyírót is eltulajdonítottak kerékpárüzletekből, lakóházakból. Végül 2019. március 7-én egy számítástechnikai szaküzletbe is bementek, ahonnan 3 db laptopot, és 1 db fejhallgatót vittek magukkal.

A két ukrán állampolgárságú vádlott cselekményükkel összesen 7.343.291 forint kárt okozott.

I.rendű N.O. vádlott a bíróság előtt a cselekmények elkövetését maradéktalanul beismerte, megbánta, így lehetőség volt arra, hogy a bíróság előkészítő ülésen hozzon ítéletet.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, így az nem jogerős.

II. rendű vádlott jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ezért vele szemben távollevő terhelttel szembeni eljárásban, tárgyaláson fejeződik be az ügy.

 

dr. Gunyecz Zoltán

a Nyíregyházi Törvényszék

Büntető Kollégiumvezetője