Emlékérmékkel fejezi ki tiszteletét a járvány hőseinek a Magyar Nemzeti Bank
Emlékérmékkel fejezi ki tiszteletét a járvány hőseinek a Magyar Nemzeti Bank

Rekordszámú, 345 pályamű érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú érmetervezői pályázatára.

A győztes tervet, amelynek fókuszában a névtelen hősök szív alakba foglalt, sematikus ábrázolása jelenik meg, a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Mint írják, az MNB két különböző címletű forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával fejezi ki elismerését, tiszteletét a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársainknak, többek között az egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági- és logisztikai területen dolgozóknak.

A 10 és a 20 forintosokon jelenik meg a győztes terv

A társadalmi összefogást erősítendő, az MNB nyilvános pályázatot hirdetett a Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 10 és 20 forintos forgalmi érme-emlékváltozatok tematikai oldalának megtervezésére.

A 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan július folyamán találkozhat először a nagyközönség.

A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme – recézettsége – változatlan formában jelenik meg, míg (közös éremképpel megjelenő) tematikai oldaluk megtervezésére az MNB április 18. és május 10. között hirdetett nyilvános pályázatot.

A közleményben kiemelik, hogy a jegybanki kezdeményezés népszerűségét és széleskörű mozgósító hatását mutatja, hogy a leadási határidőre rekordszámú, 345 darab pályázat érkezett az ország egész területéről – gyermekek, amatőr és profi tervezők nyújtották be grafikai terveiket.

Szakmai szempontok figyelembevételével, a zsűri konszenzusos véleménye alapján a három legsikeresebb pályázatot a kiírásban foglaltak szerint díjazza az MNB.

Az első helyezett 400 ezer forint díjazásban részesül,

valamint a győztes grafikai tervet valósítják meg a 10 és 20 forintos forgalmi érmék emlékváltozatán. A második helyezett jutalma 200 ezer forint, a harmadik helyezetté pedig 100 ezer forint.

Bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 ezer forint különdíjjal – áll a közleményben.

A győztes terv fejezi ki legjobban a kibocsátó szándékát

Az MNB szakmai zsűrijének véleménye szerint az 1. helyezett, Kovács Krisztina grafikai terve tükrözi leginkább a kibocsátói szándékot, komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembenéző, különböző foglalkozású embereket.

A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást – olvasható a közleményben. Mint írják, a győztes pályamű érmére adaptálhatósága érdekében az érmekép apró módosítása várható a tervezővel történő egyeztetést követően.

A második helyezett alkotást Pável Andrea és Paulus Noémi (Ajka) készítette, a harmadik helyezett tervet Gyuró Mónika (Budapest). A különdíjas grafikai tervek Róna Virág (Rád), valamint Horváth Vivien (Orosháza) munkái.

hirado.hu