Emléktábla a pápalátogatás tiszteletére

Akathisztosz imádkozásával kezdődött a megemlékezés a Szent Miklós-székesegyházban. A Nyíregyházi Egyházmegye szervezett emlékünnepséget annak tiszteletére, hogy 1991. augusztusában II. János Pál pápa magyarországi útja során ellátogatott Nyíregyházára is.

 

Beteljesedett prófécia

 

Szocska A. Ábel a Nyíregyházi egyházmegye kormányzója elmondta, már abban az időben is nagy reményekkel fogadták II. János Pál pápát. Hozzátette, azóta is úgy érzik, ezek a reménységek beteljesedtek, hiszen a Nyíregyházi Egyházmegye azóta már önálló egyházmegye, sőt Metropólián belül már három egyházmegyét alapítottak meg Magyarországon. Szocska A. Ábel hozzátette, azok a prófétai előrejelzések, amelyeket II. János Pál pápa akkor az itt élőkre hagyott, azok lassan beteljesülni látszanak.

 

Lelki támogatás

 

Az azóta szentté avatott II. János Pál pápa 1991-ben lelkileg támogatta az új politikai és társadalmi rendszerhez szokó magyarokat.

 

Támogatás a spirituális rendszerváltáshoz

 

Mádi Zoltán, Nyíregyháza akkori polgármestere fogadta Nyíregyházán a Szentatyát. Azt mondta, a spirituális rendszerváltásnak volt ez a tetőpontja. Hozzátette, ezt akkor pontosan nem érezték, de most már pontosan tudják.

További képekért kattintson a fotóra!

A liturgiát követően leleplezték és megszentelték a látogatás tiszteletére emelt emléktálát.


A huszadik század egyik legjelentősebb személyisége volt

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, a huszadik század egyik legjelentősebb szent emberét ismerhettük meg a személyében. Hozzátette, ezt nem csak az bizonyítja, hogy szentté avatták, hanem őt még életében a tettei minősítették. Dr. Ulrich Attila kifejtette, az, hogy Nyíregyházán és a megyében járt, az azoknak, akik ezt megélték, egy örök élmény volt. Mindig fontos dolog az, ha nagy történelmi személyiségek fordulnak meg egy olyan, világviszonylatban pici városban, mint Nyíregyháza.

 

Emléktábla és kiállítás

 

II. János Pál pápáról nem csak az emléktáblával emlékeztek meg, hanem magyarországi látogatásáról kiállítás nyílt Máriapócson. A Nemzeti Kegyhelyen látható többek között az a miseruha, amit a Szentatya a máriapócsi szertartás alatt viselt, a trónus, amin akkor ült és a kereszt, amivel az áldást osztotta. A tárlat október 15-ig tekinthető meg.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)