Emléktábla-avatás – Örök emléket állítottak a vezérkari ezredesnek, aki méltatlanul ítéltetett feledésre

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg Losonczi Szakall Kálmán vezérkari ezredesről a Takarékpalota  oldalbejáratánál, ahol a katonai szakíró egykori irodája is működött. A Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Priorátusa és a Beregszászért Alapítvány közösen fogott össze, hogy Komiszár Dénes helytörténész kezdeményezésére emléket állítsanak az egykori vezérkari ezredesnek.

Nem csupán katona, hanem sokak megmentője is volt

Losonczi Szakall Kálmán vezérkari ezredes, a Szurmay-hadtest vezérkari főnöke, a nyíregyházi székhelyű 5. hadosztály parancsnoka és toborzótisztje, Uzsok hőse, katonai szakíró, valamint a Tanácsköztársaság alatt sokak megmentője volt. A Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Priorátusa és a Beregszászért Alapítvány nagy érdeklődéssel karolta fel Komiszár Dénes helytörténész kezdeményezését egy olyan katonatiszt érdekében, aki múltunk történelmi viharaiban méltatlanul ítéltetett elfeledésre. Leviczky Mihály, a Szent György Lovagrend vármegyei priora ünnepi beszédében elmondta: Szakall Kálmán vezérkari ezredes életútja bizonyítja katonai rátermettségét, és a vezetői munkája során tanúsított humánus magatartását.

Az emléktábla-állító szervezőmunkánk során örömmel tapasztaltuk, hogy a jó ügy érdekében széles körű összefogás született, így segítséget kaptunk magánszemélyektől és cégektől egyaránt

– zárta beszédét Leviczky Mihály, a Szent György Lovagrend vármegyei priora.

Nehéz időszakban kellett helyt állnia

Szakall Kálmán élettörténetének nemcsak nyíregyházi, hanem felvidéki kapcsolódási pontja is van; halála után 1940-ben a rimaszombati temetőben helyezték végső nyugalomra. Komiszár Dénes kutatásai során itt találta meg az elfeledett ezredes sírját. A helytörténész elmondta: komoly előkészületeket igényelt az emléktábla elhelyezése.

Több szempontból is fontos ez a mai nap, egyrészt többéves előkészület kellett, mire a mai napot megérhettük, s az emléktáblát el tudtuk helyezni, másodsorban azért, hiszen Szakall életműve nagyon sokrétű volt. Szakall Kálmán ezredes harcolt az első világháborúban a keleti fronton, Uzsoknál. Ott hatalmas véráldozatok árán sikerült a Monarchiának az orosz betörést megállítania, s az erre való katonai érdemeire is tekintettel őt 1919 tavaszán Nyíregyházára helyezték az 5. hadosztály parancsnokságára, mely itt volt a Takarékpalota épületének első emeletén

– fejtette ki Komiszár Dénes.

Erkölcsileg és emberileg is tiszteletet érdemelt

A helytörténész hozzáfűzte: az ezredesnek nem volt könnyű dolga katonaként, hiszen egy olyan időszakban kellett helytállnia, amikor számos tényező nem neki kedvezett.

 

Nyakunkon volt a román támadás, kitört a Tanácsköztársaság és egyszerre kellett kívülről és belülről is megvédeni a hazát. Mondhatjuk, hogy ez egy gigászi küzdelem volt, és a politikai helyzet is Szakall Kálmán ellen dolgozott, hiszen a Tanácsköztársaság után ő mint egy ellenforradalmár volt számon tartva, mondhatni egy kutyaszorítóban kellett helyt állnia, mentenie az emberéleteket és a hadi anyagot, közben pedig a cseh-szlovák ellentámadást is meg kellett indítani

– egészítette ki gondolatait a helytörténész.

A Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Priorátusa és a Beregszászért Alapítvány sokévi elmaradását pótolva állított méltó emléket 5. hadosztály parancsnokságának, ami a Takarékpalota épületében működött. Valamint magának Szakall Kálmánnak is, aki erkölcsileg és emberileg is helytállt. Az ünnepség végén a megemlékezők a kegyelet koszorúit is elhelyezték a vadonatúj táblánál.

Kapcsolódó galéria

Emléktábla avatás és koszorúzás 20240815