Emléktábla-avatás – Újabb kegyeleti hely a Kállay-házban, az alapítók emlékére
Fotó: Trifonov Éva

A Kállay Gyűjtemény alapítója, Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete, a néhai miniszterelnök, Kállay Miklós fia, illetve a gyűjtemény első munkatársai, dr. Lakatos Sarolta és Magyar Lászlóné tiszteletére tavaly állított emléktáblát, ezután minden esztendőben december 7-én, Kállay Kristóf születésnapján koszorúzzák meg a múzeum munkatársai, a helyi kulturális és közélet képviselői.

Az emigráció után 1989-ben tért haza Kállay Kristóf, a gyűjtemény alapítója, aki ’90-től szállította a Nyíregyházának szánt ajándékokat. Nemcsak az ő, hanem az őt fogadó gyűjteményi dolgozók évtizedes álma is az volt, hogy a Nyírvíz-palota után egy méltóbb helyen, a Bessenyei téren álló Kállay-házba kerüljön e nagy értékű kincs. 

„2020-ban beszélgettünk dr. Ulrich Attila alpolgármesterrel, így jött az elgondolás, hogy egy táblával fogunk emlékezni a gyűjteményt alapító dr. Kállay Kristófra, a gyűjtemény első igazgatójára, dr. Lakatos Saroltára, és egyik kolleganőnkre, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el 46 évesen, és a gyűjtemény indulásától kezdve munkatársa volt a Kállay Gyűjteménynek. Innen jött az ötlet, hogy ezt az emléktáblát a Kállay-ház falán fogjuk elhelyezni. Sajnos tavaly a Covid közbeszólt, hisz ez a tábla tavaly már elkészült. Köszönhető ez a temetkezési kft. igazgatójának, Pénzes Tibornak, aki önzetlenül segített, hogy elkészüljön ez az emléktábla” – tájékoztatott Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

8 ezer műtárgy, 16 ezer kötetes, ötnyelvű könyvtár kapott helyet a család egykori házában, mely a Jósa András Múzeum tulajdonába került, és azóta folyamatosan fejlődik, gyarapodik a gyűjtemény. Nemcsak a Kállay, hanem a hozzájuk kapcsolódó nemesi családok ajándéka nyomán is. Magyarország egyik legnagyobb kitüntetés- és rendjelgyűjteménye is itt van, emellett olyan unikumokat őriz a könyvtár, melyet már felfedezni is érdemes a látogatóknak.

„Három vagy két éve van itt a Kállay Gyűjtemény, az eredeti terveknek megfelelően abban a házban, amely eredetileg a Kállayaké volt, és ahova ezt szegény Saci is tervezte. Az utódoknak mindenféleképpen az emléküket nemcsak megőrizni és ápolni kell, hanem azt a szeretetet, amivel ők ezt az anyagot kezelték, meg kell mutatni. Mára a Kállay Gyűjtemény Magyarország egyik legjelentősebb nemesi és polgári gyűjteménye, amely itt, Nyíregyházán az addigra kialakított Kulturális Negyedben kapott helyet” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az eseményre megérkezett Kállay Kristóf fia, Miklós is. Édesapja szülőházában emlékezett arra, milyen öröm és meglepetés volt, amikor visszakapták ezt az épületet. Az érintettek sajnos nem élhették már meg ezt, de a gyerekek és unokák büszkén ápolják majd a múlt emlékeit és a hagyományt, hosszú évtizedek múltán is. 

„Én Nápolyban születtem. Külföldön éltem majdnem 70 évig. 2015-ben hazajöttünk, és most Pesten lakunk, ahol Kristóf bácsi és Vera néni laktak, abban az apartmanban. Ahogy lehet, lejövünk ide, és nagy örömmel vesszük ezt az ünnepséget is” – így nyilatkozott Kállay Kristóf fia, Miklós.

Hogy miért is tért haza az olasz életből Kállay Miklós, egyszerűnek tűnik a magyarázat.

„Édesapám azt mondta, amikor 1995-ben hazatért, hogy itt szeretne meghalni. Én nem akarom azt mondani, hogy nemsokára meghalok, de én is itt szeretnék. Ott van a kállósemjéni kúria, a kápolna, szerintem ez lenne a legjobb hely. Persze reméljük, hogy van még egy pár év...!” – mosolygott a téma kapcsán Kállay Miklós.

Ma sem érkezett üres kézzel Kállay Miklós. Édesapja éremgyűjteményéből válogatott, illetve talált egy meghívót, mely a kormányzótól érkezett, a máltaiak tiszteletére rendezett fogadásra.

Kapcsolódó galéria

Emléktábla avatás a Kállay-ház udvarán