Én szőke városom – Várostörténeti kiállítás a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

Fotók és képeslapok szerepelnek a Kállay Gyűjtemény Én szőke városom című időszaki kiállításában. A régmúltban, a közelmúltban és a jelenben is látható Nyíregyháza, mely okkal mozgat meg érzelmeket a látogatóban. A csütörtök délutáni megnyitó eseményén emléklapokkal és plakettekkel köszönték meg az alapítók és támogatók odaadó munkáját, melynek révén működhet e nemzetközi mérték szerint is egyedülálló, 30 éves történelmi gyűjtemény.

Három helyről és három korból való a Kállay Gyűjtemény ünnepi kiállítása a Városnap jeles alkalmára. Az 1890-es években indul a válogatás, majd folytatódik a két világháború közötti időszakkal, mely megmutatja a háborús emlékeket is.

„Ezek nagyon értékes képeslapok, melyek megmutatják Nyíregyháza fejlődését, városszerte. A ’60-as évekből van Hammel Józsefnek egy nagyon szép fotósorozata, melynek egy része a Jósa András Múzeum tulajdonában van, illetve van egy kis rész arról is, hogy milyen ma Nyíregyháza, mely a fejlődését mutatja a városnak. Láthatják azokat az épületeket, melyek megmaradtak, és amelyek másképpen néznek ki, mint 50–100 évvel ezelőtt” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Hálás és megtisztelő feladat volt a bemutató kurátora számára a fotó- és képeslap-kiállítás megrendezése. Váci vers címe, az Én szőke városom lett az időszaki kiállítás elnevezése. 

„Ha időrendben haladunk, Balázsi Pál magángyűjtőnek a képeslapjaiból láthatunk egy gyönyörű tárlatot. 7 vitrinben 116 darab képeslap. Az első kibocsátott képeslapok az 1890-es évektől kezdve egészen az 1940-es évekig bemutatják a város arculatát. Mellettem fekete-fehér fotókon Hammel Józsefnek, a Kelet-Magyarország napilap fotóriporterének a képeiből látható egy kiállítás. 23 képen figyelhetjük meg az ’50-es, ’60-as évek Nyíregyházáját. Ez a retró korszak, de van egy harmadik forrásunk is. Révész Géza kortárs fotóművésznek 10 képét állítottuk ki, mely a belváros jellegzetes épületeit mutatja be különböző perspektívákban” – részletezte az anyagot dr. Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történésze.

A kiállításmegnyitó végén emléklapokat és emlékplaketteket adtak át a Kállay Gyűjtemény alapítóinak, a Kállay család tagjainak, és a városban élő szakembereknek és segítőknek.

„Nagyon sokan vannak. A Kállay családnak azok a tagjai, akik már itt voltak. Kállay Miklós, Kállay Kristóf élő fia. Kállay Helén, ifj. Kállay Kristóf, de Lakatos Sarolta – a Kállay Gyűjtemény egykori vezetője – testvére. A támogatók közül pedig nagyon sok olyan cég van, akiknek a képviseletében jönnek olyan emberek, akik hosszú évek óta támogatják a Gyűjteményt” – tájékoztatott az alpolgármester.

A Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulójára rendezett időszaki várostörténeti kiállítást az egykori Kállay-házban, a 30 esztendős Kállay Gyűjteményben tekinthetik meg.

Kapcsolódó galéria

Emléklapok átadása a Kállay Házban 20230511