Erasmus+ program – Egy hetet töltenek Nyíregyházán a külföldi fiatalok
fotó: Szarka Lajos

Az Erasmus+ nemzetközi ifjúsági program keretében városunkba érkező fiatalokat fogadták péntek délelőtt a Városházán, összesen 32 főt. Augusztus 25-e és szeptember 1-je között ismételten egy demokrácia témakörű csereprogram zajlik a Mustárházban, melyre Nagykaposról, Gyergyószentmiklósból, Rzeszówból és Szófiából érkeztek a fiatalok.

Nem a pénteki volt az első alkalom, hogy a városvezetés is köszöntötte a Nyíregyházára érkező fiatalokat, a Mustárház és az önkormányzat jó kapcsolatot ápol, így a cserediákok mindig ellátogatnak a Városházára is, ameddig itt tartózkodnak. A mostani csereprogramra még Bulgáriából is érkeztek Nyíregyházára.

Öt nappal ezelőtt érkeztem, de két napot Budapesten töltöttem, utána jöttünk ide. Ez egy nagyon szép város, mindenki nagyon kedves velünk, így nagyon jól érezzük magunkat itt Nyíregyházán. 5” – mesélte Christo Christov, aki Bulgáriából jött most a városunkba.

A legtöbben fiatal azért csatlakozik a csereprogramhoz, hogy megismerjen más kultúrákat, lehetősége legyen a korábban megtanult idegennyelv fejlesztésére, valamint a kapcsolatépítés szempontjából is érdemes lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

A demokrácia köré épül a program

Az itt jelenlévő diákok nem első alkalommal találkoztak egymással.

Jelenleg egy Erasmus+ cserén veszünk részt, mivel a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda a Mustárházban tevékenykedik, ezért rendszeresen veszünk részt ifjúsági cseréken és különböző projektekben is. Ez egy dupla csere, ez most a második része. Az első már májusban Gyergyószentmiklóson lezajlott. A következő napokban a demokráciát fogjuk különböző, non-formális feladatokkal feldolgozni” – nyilatkozta Takács Zsófia, Nyíregyháza diákpolgármestere.

A feladatok első részét, a projekt elméleti felét hajtották végre Gyergyószentmiklóson.

Itt pedig a gyakorlati részt csináljuk, ami tulajdonképpen egy államalapításnak a szimulációja. Minisztériumokat hoztunk létre, államelnököt választottunk, szabályrendszereket állítottunk fel, idézőjelesen törvényeket hoztunk létre és eszerint szimuláljuk egy államnak a működését”- mesélte Benedek Miklós Zoltán, aki Erdélyből érkezett Nyíregyházára.

Szívesen fogadják a fiatalokat

Ez a 32 fő most egy hetet tölt Nyíregyházán, de egy évben többször is érkeznek újabb fiatal csapatok a városba. Az önkormányzat mindig szívesen fogadja őket és betekintést enged számukra a helyi városvezetés életébe is.

Felmenő rendszer van itt a fiatalok körében, elmennek innen tőlünk és központi kérdés az, hogy hogyan oldjuk meg azt a problémát, hogy az itt tanuló, sok tízezer gyerekből legalább egy jó pár százalék itt maradjon a városban, hiszen a városunk folyamatosan fejlődik. Ezért folyamatos kontakt szükséges a fiatalokkal, ezért is van minden évben diákparlament, amit szintén a Mustárház szervez. Évről évre négy témakörben mondják el a fiatalok a véleményüket. Mi igyekszünk azokban a dolgokban, amelyek önkormányzati feladat vagy az önkormányzat tud benne segíteni, közösen együttműködni. Ezért is van az, hogy egy ilyen független Eramus+-os programmal is eljönnek ide és megtisztelnek bennünket azzal, hogy kíváncsiak arra, amit mondunk. Mindig vissza is kérdezünk, mert mi is kíváncsiak vagyunk az ő véleményükre, életérzéseikre” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester, mielőtt fogadta a diákokat.

Augusztus 25-e és szeptember 1-je között Nagykaposról, Gyergyószentmiklósból, Rzeszówból és Szófiából érkeztek a fiatalok, de egyre többször fogadnak Nyugat-Európából, a Benelux államokból, de még északabbról is vendégeket a Mustárházban.

Kapcsolódó galéria

Erasmus+ 20240830