Érettségi visszaszámláló – Már csak egy hét van hátra, íme néhány jó tanács

Elemzési szempontok

A középszintű magyarérettségi írásbelijén előforduló műfajok elemzési szempontjait érdemes átnézni még az utolsó napokban is. Az írásbeli második feladatában két típus közül lehet választani: műértelmezést vagy összehasonlító elemzést kell írniuk az érettségizőknek. A megadott témáról 150 perc alatt 400-800 szavas szöveget kell írni.

Fontos, hogy a műértelmezési feladatban nem biztos, hogy novellát kaptok, lehet szó például balladáról, tárcáról is. A műértelmezésnél az “Arany 200” közelsége miatt talán nem árt a ballada jellemzőit, s elsősorban annak epikus és poétikai sajátosságait is áttekinteni.

– mondta korábban az Eduline-nak Szabó Roland, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanára. További tanácsokat ebben a cikkben olvashattok.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A gyakorlás természetesen mindhárom főtárgy esetében a lehető legfontosabb. Ha közben úgy érzitek, hogy valami kevésbé megy, érdemes azzal kiemelten foglalkozni még. Főleg Ha matekból valami nem megy elég jól, gyakoroljátok azt még többször. Ezekhez nyújt segítséget a matekérettségi-felkészítő sorozat, amelyben a számelméletettől kezdve a síkgeometriáin át egészen a szöveges feladatokig bármit begyakorolhattok. Erre pedig a hosszú hétvége még bőven alkalmas.

Atlaszok, függvénytáblák

De a legális puskáitokról sem szabad megfeledkezni. A négyjegyű függvénytáblázat  Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője szerint  csak abban az esetben nevezhető legális puskának, ha az érettségi előtt mindenki alaposan átnézi, mert csak abban az esetben lehet segítség, ha tudjátok, hogy hogyan és mikor használjátok. A függvénytáblákról részletesebb tanácsokat itt szerezhettek. A 2018-as középszintű matematikaérettségiről pedig itt olvashattok bővebben.

A történelemérettséginél használható atlaszokkal is érdemes foglalkoznotok az utolsó napokban, ugyanolyan elven, mint a függvénytáblákkal.

Tudni kell, hogy mi hol van benne, nehogy azzal menjen az idő az írásbelin, hogy azt nézegetik, pontosan mi merre van az atlaszban.

 mondta a történelmi atlasz használatáról Kiss János, a Studium Generale Történelem Szekciójának vezetője, aki azt tanácsolja, hogy érettségi előtt legalább 2-3-szor nézzék át az atlaszokat a vizsgázók. Az ajánlott atlaszokról itt informálódhattok.

Tehát, ami a legfontosabb: ha nincs atlaszotok vagy függvénytáblátok, ezekben a napokban érdemes beszereznetek, ha pedig már megvan, akkor jól nézzétek át őket, hogy megfelelő segítség legyen számotokra az érettségin. Gyakorlásként nézegessétek az előző évek érettségi feladatsorait, valamint amiből úgy érzitek, hogy kevésbé megy jól, többször ismételjétek át. Ha pedig átnéztetek minden kérdéses feladatot, témát, akkor (és persze közben is) pihenjetek és figyeljetek oda magatokra. Ehhez kapcsolódó tanácsokról és arról, hogy mit érdemes magatokkal vinnetek a vizsgákra, itt olvashattok.


Forrás: eduline.hu