Érkeznek a járművek és eszközök

A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. telephelyén sorban állnak az újonnan beszerzett járművek. A „Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése, informatikai korszerűsítése” európai uniós projekt keretében folyamatosan érkeznek a gépek.

 

KORSZERŰBB HULLADÉKGYŰJTÉS

 

Az 1,2 milliárd forintos program során a cég 19 rendszámos és 1 rendszám nélküli járművet szerez be, a városlakóknak 22 ezer 240 literes sárga, szelektív gyűjtőedényt és 2 ezer 350 literes házi komposztálóedényt osztottak ki. A gépjárműveket rádiófrekvenciás vevővel, az edényeket pedig chippel szerelték fel. Az új hulladékgyűjtési rendszer korszerűbb, környezetkímélőbb, kevesebb járattal hatékonyabban valósítható meg a szemétszállítás.

További képekért kattintson a fotóra!

– A lakosság kényelmét, közérzetét szolgálja az „Okoskuka” projekt során megvalósított rendszer – mondta Petró Árpád, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A 240 literes gyűjtőedények használatával az eddigi zsákos gyűjtéshez képest egy sokkal kényelmesebb hulladékgyűjtést tudunk biztosítani a városlakóknak. A szolgáltatás ellátásával járó környezetszennyeződés is lecsökken az új, korszerű járművek használatával, a hulladéklerakók élettartama pedig meghosszabbodik. Úgy gondolom, hogy egy nyugat-európai szintű szolgáltatás alapjait tudtuk ezzel a projekttel megvalósítani Nyíregyházán, Magyarországon szerintem egyedülállóan.

 

TÖBB LETT A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT HULLADÉKANYAG

 

Az „Okoskuka” projekt megvalósításához 10 kukásautó áll rendelkezésre, közülük 6 laptömörítésre alkalmas, 2 pedig forgódobos, érkezett 2 láncos és 1 horgos konténerszállító 1-1 pótkocsival, és segíti a munkát 1 platós darus autó, 1 homlokrakodó, 1 targonca és 1 rézsűkaszáló, amely a régi, bezárt depónia területének kezelését látja majd el. A program célja, hogy növekedjen a szelektíven gyűjtött hulladékanyag és csökkenjen a kommunális hulladék mennyisége.

– A szelektív hulladék mennyiségének gyarapodása már tapasztalható a 240 literes, merev falú gyűjtőedények alkalmazásával – mondta Ajler Ferenc, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. hulladékgyűjtési és -szállítási ágazatvezetője. – Az elmúlt pár hónapos tapasztalat azt mutatja, hogy havonta átlagosan 3–5, illetve az utolsó hónapban 6 százalékos növekedés tapasztalható.

Az „Okoskuka” projektről a lakosság számára tájékoztató kiadványt készítettek és osztottak szét, a középiskolásoknak pedig videopályázatot hirdettek, a pályaműveket a THG Nonprofit Kft. hétfő délig várja. A felhívás részletei a nyiregyhaza.hu weboldalon olvashatók.

F. A.