Erkölcsit lehet majd kérni elektronikusan, a kormányablak app a sorállást mérsékelheti
Fotó: Illusztráció

Ezeroldalas, nyolcvan törvényt módosító jogszabálycsomagot fogadott el nemrégiben a parlament, aminek következtében egyszerűbb és kényelmesebb lesz az ügyintézés a kormányhivatalokban. Az ügyfélbarát intézkedések a folyamatos digitalizációban is tetten érhetőek, már letölthető a sorban állás elkerülését segítő kormányablak mobilapplikáció, és februártól kísérletképpen Nyíregyházán elektronikusan lehet igényelni az erkölcsi bizonyítványt.

A változásokról részletesen szólt a Nyíregyházi Televízió Híregyháza műsorában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője. Román István a számos változás közül kiemelte, hogy egyszerűbbé válik a nyugdíj előtt állók adategyeztetése, a jövőben csak egy alkalommal, a nyugdíjba vonulás előtt három évvel lesz ilyen.

Gyorsuló, egyszerűsödő eljárások

Megszűnik a megváltozott munkaképességűek esetében az évenkénti felülvizsgálat abban az esetben, ha az egészségkárosodás jelentős, a közgyógyellátás az alanyi jogon jogosultak esetén kettőről négy évre, a normatív alapon jogosultak ellátása egyről két évre emelkedik. Egyszerűsödik az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás is, a jövőben csak a NAV-nál kell majd bejelenteni a vállalkozást és általában: gyorsulnak és egyszerűsödnek eljárások, engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség lesz számos ügyben.

Digitalizáció, folyamatosan

A cél az, hogy minél kevesebb ügy legyen, s minél többször lehessen intézkedni kényelmesen, az interneten, ügyfélkapun keresztül. Ez ma még részben azért ütközik nehézségekbe, mert biztonsági okokból az ügyfél azonosítása rendkívül fontos és nagy felelősséggel járó feladat. Ám a sorban állás elkerülését szolgálja egy új projekt is, mellyel jövő hónapban találkozhatnak.

– jelentette be Román István kormánymegbízott a Nyíregyházi Televízióban.

Erkölcsi, majd jogosítvány e-személyivel

Kísérletképpen Nyíregyházán, a Hősök terén található kormányablakban egy olyan automatát helyezünk ki február folyamán, ahol, ha az állampolgár be tudja magát azonosítani az e-személyivel, erkölcsi bizonyítványt igényelhet, illetve várhatóan áprilistól már kezdeményezheti a jogosítványának a meghosszabbítását is, anélkül, hogy sorban állna. Ezzel az ügyet ily módon elindítja, és a megfelelő okiratot meg fogja kapni később.

– fogalmazott Román István, megyei kormánymegbízott.

Kormányablakos mobilapp

Ha ez a kísérlet sikerül, akkor azon lesznek, hogy több olyan ügy legyen, amit ezen a rendszeren keresztül lehet intézni. A folyamatos digitalizáció része az ügyfélkapu mellett a kormányablak applikáció, amit bárki pillanatok alatt le tud tölteni a telefonjára. Ezen keresztül információt kaphatnak arról, hogy milyen ügytípusban, melyik kormányablakban mennyi az aktuális várakozás idő. Így időt lehet megtakarítani és az ügyintézőkre is egyenletesebb teherelosztás juthat.

Kihasználható a vasútállomási kormányablak

Bár a kormánymegbízott felhívta a figyelmet, hogy Nyíregyházán erre még tapasztalati úton is van lehetőség, hiszen a három kormányablak között nagyon eltérő a várakozással töltött idő. A számok azt mutatják, hogy a városházi kormányablakba nagyon sokan próbálnak bejutni, kicsit arrébb, a megyeháza sarkánál lévő épület már jóval szellősebb, a nemrégiben a vasútállomáson átadott harmadikban pedig még kevesebben vannak általában – pedig a körülmények természetesen ugyanolyanok, érdemes ezzel is tervezni.

Megnézhető az egész műsor

A teljes adást – melyben a foglalkoztatásról, infrastrukturális beruházásokról is bőven esik szó – most is megtekinthetik a nyiregyhazitv.hu weboldalunk Videótár rovatában.