Erőművek Éjszakája – A hulladék útja az ország egyik legkorszerűbb üzemében

A Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ is csatlakozott az Erőművek Éjszakája programsorozathoz. Pénteken minden érdeklődő testközelből láthatta, hogy hová kerül a szelektíven gyűjtött és az újrahasznosításra nem alkalmas hulladék, bepillantást nyerhettek az üzem működésébe. A nyíregyházi Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb válogatója, amely egy napra ismét kinyitotta kapuit a látogatók előtt.

Így működik az egyik legmodernebb gép a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban: az optikai szeparátor a műanyag hulladékról el tudja dönteni, hogy az alapanyaga PET hulladék vagy valami más anyag.

Ha PET-et érzékel, akkor kifújja egy kompresszor belőle és egy következő gépsorra adagol, ami már színre válogatja a PET hulladékot, ami pedig nem PET, de műanyag, az leesik egy következő szállítószalagra, utóválogatásra kerül, abból még ki tudjuk szedni a nem PET alapanyagú műanyag csomagolóanyagokat, ezek a samponos, tusfürdős flakonok” – mondta Oláh Barnabás, a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ telephelyvezetője.

A korábbi technológiához képest háromszoros gyorsasággal válogat ez a gépsor, ezzel könnyítve a dolgozók munkáját. Ez a számokban is meglátszik, a régi gépsor kapacitása éves szinten, három műszakban 12 ezer tonna volt, az újnak pedig 16 ezer tonna, két műszakban.

Erőművek Éjszakája

A Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ is egy olyan üzem, amely a nagyközönség előtt elzárva működik a hétköznapokban, most az Erőművek Éjszakája programnak köszönhetően lehetett megismerni a működését. Az érdeklődők múlt hét pénteken megismerhették a hulladék útját, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött és az újrahasznosításra nem alkalmas hulladékkal a központban. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. azért is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy eloszlassa azt a kételyt a városban, miszerint a lakosságnak nem érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Fontos a szelektív gyűjtés

Amíg a megyében három hulladékkezelő körzetben, Nyíregyháza, Kisvárda és Nagyecsed körzetében összesen 120 ezer tonna vegyes hulladék keletkezik, addig én úgy gondolom, hogy minden energiánkat arra kell fordítani, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot és eltérítsük a hulladékot a lerakástól, hanem inkább szelektíven, anyagában újrahasznosításra szállítsuk, mert ez a rendszer jelen pillanatban 15 ezer tonna szelektív hulladékot képes feldolgozni. Ezt természetesen a műszakok növelésével, a létszámnöveléssel vagy esetleg a gépek kapacitásának a kihasználásával még lehet növelni. Ezért én most is arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz, használja az általunk biztosított szelektív hulladékgyűjtő edényeket” – nyilatkozta az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításából egy fontos nyersanyagot tudnak visszaadni az ipar számára – tette hozzá Petró Árpád. A lakossági szemléletformálás kiemelt feladat a társaság életében, ennek az eredménye látszik azon is, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége növekvő tendenciát mutat.

Kapcsolódó galéria

Erőmúvek Éjszakája 2023 - ÉAK