Erős hidegfront rontja el a strandidőt péntekre

Péntekre többfelé kiadós csapadékkal, viharos széllel és jelentős lehűléssel markáns hidegfront érkezik.


Csütörtökig kitart az igazi nyári idő, egyre melegebb napokra számíthatunk, majd péntek hajnalban északnyugat felől erős hidegfront éri el az országot.

Szél, csapadék, ősziesen hűvös idő

A front felhőzetéből péntekre virradóra egyre többfelé várható zápor, zivatar, főként az északkeleti országrészben felhőszakadás, jégeső is, majd napközben a zivatarok egyre inkább kelet felé szorulnak vissza, de esőre, záporra még többfelé kell számítani. Több helyen hullhat jelentős csapadék, a legnagyobb mennyiségre előreláthatólag északkeleten van kilátás. Délután kezd nyugat, északnyugat felől csökkenni a felhőzet.

A front átvonulását viharossá fokozódó északnyugati szél és jelentős lehűlés is kíséri: a csúcshőmérséklet mindössze 17 és 24 fok között alakul, a leghűvösebb a tartósan csapadékos dél-dunántúli tájakon lehet. 23-24 fokot még délelőtt délkeleten, iiletve délután a már naposabb északnyugati tájakon mérhetünk.

A front hétvégére elvonul, kisüt a nap, az időnkénti felhősödésből már csak helyenként fordulhat elő egy-egy futó zápor. Szombaton még többfelé lesz élénk, erős az északnyugati szél, vasárnap inkább már csak a Dunántúlon és délen lehet élénk a légmozgás. Hajnalonként meglehetősen hűvös lesz, sokfelé 10 foknál is alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet, napközben pedig szombaton 18-23, vasárnap 20-24 fokra készülhetünk.

Jövő héten fokozatosan visszatér a nyárias idő.

 

Forrás: idokep.hu