Erre a közösségre lehet építkezni!

– Az iskolába kellett járnunk istentiszteletre, mert eddig nem volt templom – mondja Huszárkszi Enikő. Majd hozzáfűzte, nagyon örülnek az építkezésnek.

 

 

A püspök mondott áldást

 

Ünnepélyes keretek között rakták le az új református templom alapkövét. Ebből az alkalomból Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott köszöntőt. – Minden templomépítés öröm. Nekem duplán is, mert magamat is nyíregyházinak számítom, hiszen édesapám itt szolgált sokáig és már akkor aktuális lett volna a templomépítés. Most nagyon örülök annak, hogy ez a mai nap elkövetkezett. Nyíregyháza reformátussága olyan népes, hogy ezen a tájon, Örökösföldön is kötelező, hogy templomot építsünk – mondta el Fekete Károly.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Trifonov Éva

 

Az istennel való találkozás helyszíne lesz

 

Az alapkőletételen részt vett Czibere Károly is. Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, az építkezést a kormány is támogatja.  A kormány minden eszközzel támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek során az egyház meg tud megújulni, így tud gyarapodni és növekedni. Az egyház közösségei a lokalitás értékeit hordozzák, hiszen ide van rendelve ez a gyülekezet, arra van szentelve, hogy itt terjessze isten igéjét – fejtette ki Czibere Károly.


„Rendkívüli napra ébredtünk!”

 

Az új templom építése mintegy 400 millió forintba kerül, a kormány pedig 250 millió forinttal támogatja a létrehozását. A Nyírségi Egyházmegye esperese azt mondta, szükség van a templom építésre, mert vannak olyan alkalmak, amikor a reformátusok már nem férnek el a belvárosi templomban. – A belvárosi gyülekezetben gyakran előfordul, hogy kiemelkedő alkalmakon nem férünk el a templomban. 12 ezer ember lakik már az örökösföldi közösségben, ennek egy jelentős része református, és szeretnénk, ha nem csak saját otthonuk, lakásuk lenne itt, hanem lelki otthonuk is – tette hozzá Gaál Sándor, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírségi Egyházmegye esperese.

 

A jövő szimbóluma

 

A Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka szerint az új templom a keresztények egységét szimbolizálja, amire lehet építkezni.  Aki távlatban gondolkodik és vannak céljai, vannak elképzelései, azok templomot és fát ültetnek. Mi most egy templom alapkövét rakjuk le, és ez azt az egységünket szimbolizálja, amivel most a keresztény Európában is azt tudjuk szimbolizálni, amire lehet támaszkodni, lehet jövőt építeni – mondta el dr. Adorján Gusztáv.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Trifonov Éva

 

A köszöntők és az áldás után az alapkőbe időkapszulát is elhelyzetek, amibe többek között a épület tervrajzát is beletették. A templom terveit Kulcsár Attila, Ybl Miklós-díjas építész készítette. Az ünnepség után Anyaszentnyelvünk bölcsője a Biblia címmel térségi találkozó kezdődött, a Hirdesd az Igét! egyházkerületi programsorozat részeként. Az eseményt a Tiszántúli Református Egyházkerület szervezte meg a Continental Arénában.

 

Z. Pintye Zsolt