Értékes Esték – A Nyíregyházi Rádió történetét elevenítették fel a programon
Fotó: Trifonov Éva

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság újra megrendezte az Értékes Esték programsorozatot, amelynek célja a nyíregyházi nemzeti értékek bemutatása. Az eseményen a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának anyagát, mint értéket Zsoldos Barnabás, a stúdió korábbi vezetője és a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere ismertette.

 

Az 1948 után megalakuló politikai rendszer döntést hozott arról, hogy több vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán is rádióstúdiókat hozzanak létre. Nyíregyházán az adások sugárzása már 1952. december 16-án megkezdődött a Borbányán felállított, korszerű adótoronynak köszönhetően, amely a megyén túl is képes volt műsorokat közvetíteni. A stúdió kezdeti felszerelése egyszerű volt, de a technikai fejlődés folyamatosan zajlott. A műsorok gerincét eleinte politikai és tájékoztató programok adták, idővel azonban egyre nagyobb szerepet kaptak a kulturális tartalmak is. Zsoldos Barnabás, a stúdió korábbi vezetője és a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere mindig szívesen osztja meg emlékeit a rádióról.

„A történet 1952-ben kezdődött, és egy csodálatos, több mint 50 éves időszakot ölelt fel, összesen 52 évet. Nyíregyháza rádióstúdiójában számos tehetséges riporter és szerkesztő dolgozott, akik mindvégig bizonyították, hogy a Bródy Sándor utcai stúdió mindenki számára helyet biztosított a különböző műsorokban. Még ha valaki nem is költözött Budapestre, hanem Nyíregyházán maradt, az itt készített riportokat és beszélgetéseket nagy igény övezte. Külön említést érdemel Antall Pista Hangsúly című műsora, amely országos hírnévre tett szert” – emlékezett vissza Zsoldos Barnabás, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere.

A Nyíregyházi Rádió műsorideje az évek során folyamatosan bővült, 2002-re már napi hat és fél órát sugároztak. Ebben az évben ünnepelték a rádió fennállásának ötvenéves jubileumát, azonban a rádió 2007. június 30-án megszűnt. A rádió eszközei és feljegyzései Budapestre kerültek, de a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban megőrizték 5168 hanganyagukat. Ezek a felvételek nemcsak kulturális értéket képviselnek, hanem betekintést nyújtanak a múlt évtizedek mindennapjaiba és megőrzik az akkor élők hangját. A Nyíregyházi Rádió hanganyagai bekerültek a helyi értéktárba, amiket az Értékes Esték programsorozat keretében mutatnak be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

„Folytatjuk az Értékes Esték programsorozatunkat, amely rendkívül népszerű. Nemcsak nyíregyháziak vesznek részt rajta, hanem a megyéből is sokan ellátogatnak hozzánk. Ezúttal a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának anyagát mutatjuk be. Zsoldos Barnabás, a stúdió korábbi vezetője, digitalizálta azt az anyagot, amely könyvtárunk helyismereti archívumában található, összesen 5198 rekordot. Ezek az anyagok elérhetők a honlapunkon, otthonról is böngészhetők és hallgathatók – régi rádiófelvételek formájában” – fejtette ki Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Tomasovszki Anita hozzátette, hogy már készülnek az októberi Értékes Estékre is. Burger István emlékezetéről Komiszár Dénes helytörténész tart majd előadást. Novemberben pedig a bizottság már tervezi, hogy újabb pályázatot írnak ki, hogy tovább bővüljön a nyíregyházi nemzeti értékek listája.

Kapcsolódó galéria

Értékes Esték programsorozat - "A Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának anyaga"