Értékes esték - Kéry Péter

Interaktív előadások

 

2014-ben indult útjára az Értékes Esték. A programsorozat célja, hogy a Nyíregyházi Települési Értéktárban szereplő nevezetességeket a lakosság is megismerje. Legtöbbször interaktív előadások keretében mutatják be a helyi kulturális, szellemi örökségeket, nevezetességeket vagy éppen impozáns épületeket. A hét elején pedig Kéry Péter munkásságával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Babka Miklósné is ott volt az előadáson, az Értékes Esték több rendezvényén is járt már. Legutóbb a római katolikus templom bemutatásán vett részt a hölgy. Elmondta: Kéry Pétert a televízióból ismeri, érdekli, hogy miket alkotott a rendező-operatőr.

További képekért kattintson a fotóra!

 

28 film az értékek között

 

Kéry Péter rendező-operatőr Nyíregyháza és környéke történelméről, természeti értékeiről, néprajzáról szóló 28 alkotása került be a helyi értéktárba. A könyvtárban a Petőfi-hagyományok Szatmárban című filmjét mutatta be. Hangsúlyozta, Petőfi Sándor többször járt a megyében, főként a szatmári részeken. Többször szállt meg a nagyari Luby kastélyban; onnan származtatják a Tisza című versének ihlető hátterét és a 'kurta kocsma' is térségbeli, talán tunyogmatolcsi – tette hozzá Kéry Péter.

 

A lakosok ajánlhatnak

 

A Nyíregyházi Települési Értéktárba mindig a lakosok ajánlanak nevezetességet, értéket. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke kiemelte: „Jelenleg 28 nemzeti értékünk van, természetesen ez mindig növekszik, a közelmúltban is érkeztek be újabb javaslatok. Azokat a héten fogjuk elbírálni – a bizottság a héten ül össze.” Tomasovszki Anita elnök hozzátette, arra bíztatja a nyíregyháziakat, hogy javasoljanak minél több értéket, hiszen munkájuk és az Értékes Esték programsorozat így lesz teljes. Az Értékes Esték programsorozat hamarosan tovább folytatódik – augusztus 4-én a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményét mutatják be.

Dér Vivien
(Fotó: Trifonov Éva)