Értékes Esték – Megemlékezés Sitku Ernőről
Fotó: Szarka Lajos

Értékes Esték címmel tartottak megemlékezést Sitku Ernőről a Continental Arénában csütörtökön. A 149-szeres válogatott kosárlabdázó 48 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság tavasszal a meglévő 52 mellé további 7 értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba az elmúlt évben. A 7 új érték közé Sitku Ernő kiemelkedő sporttevékenysége is bekerült.

Egy vetítéssel egybekötött beszélgetés keretében emlékeztek meg Sitku Ernőről, és kiemelkedő sportteljesítményéről csütörtökön. Sitku Ernő fia, Sitku Márton és Báder Márton, a magyar Kosárlabdázók Szövetségének az elnöke osztotta meg a sportbarátokkal emlékeit.

„149-szeres válogatott volt, többszörös magyar bajnok, tagja volt annak a sikeres Honvéd csapatnak, mely a ’90-es években ledominálta a magyar bajnokságot. A válogatottnak is oszlopos tagja volt, mindig rendelkezésre állt. Nagyon szívós és lelkes játékos volt. Szorgalmas. Amellett, hogy a sportteljesítménye kimagasló volt, kiváló ember is volt” – emlékezett vissza Báder Márton.

Báder Márton szerint Sitku Ernő nemcsak mint sportoló, hanem mint csapatjátékos is kiemelkedő személyiség volt.

„Csapatember volt. Mindig alárendelte magát a csapat érdekeinek. Ha egyéniben csapatsportolókat különböztetünk meg, akkor az a különbség, amit Ernő képviselt, és ahogy ő állt a válogatotthoz” – emelte ki a szövetség elnöke.

Sitku Ernő kiemelkedő sporttevékenysége, mint nemzeti érték

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság tavasszal a meglévő 52 mellé további 7 értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba az elmúlt évben. Az akkori emléklapátadó ünnepségen dr. Kovács Ferenc polgármester úgy fogalmazott, fontos, hogy a városlakók értesüljenek a helyi értékekről, és az örökségünket továbbadjuk a fiatal generáció számára. A 7 új érték közé Sitku Ernő kiemelkedő sporttevékenysége is bekerült. Szombaton rendezik a Sitku Ernő Emléktornát a Continental Arénában, mely keretében koszorúzással tisztelegnek a tornán résztvevő csapatok az egykori sportikon emléke előtt a csarnok parkolójában található domborműnél.

„Egy hagyományos Emléktornáról beszélünk, ami Ernő nevével ettől több, mint emléktorna. Nekem ez kicsit több mint megemlékezés, Ernő nagyon jó barátom volt. Fiatalon lettünk jó barátok, Marci fiának én vagyok a keresztapja, mindig szobatársak voltunk. Sokat jelent” – mondta el Báder Márton.

Sitku Ernő sporttevékenysége során összesen 149-szer szerepelt a nemzeti együttesben, négyszer lett magyar bajnok, kétszer nyert Magyar Kupát beválasztották a Magyar Kosárlabdázás 100 halhatatlan játékosa közé. 48 éves korában hunyt el.

Kapcsolódó galéria

Értékes Esték - Sitku Ernő munkássága