Értékmegőrzés és fejlesztés – két esemény egy napon a Nyíregyházi Törvényszéken

A Nyíregyházi Törvényszék 2019. szeptember 9-én, a Magyar Értékek Napján tartott rendezvényt a Toldi utcai épületében. Az esemény aktualitását egyrészt az adta, hogy a törvényszék Bocskai utcai épülete 2019. január 25-én felvételt nyert a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Értéktárba, másrészt elkészültek a Toldi utcai épület fejlesztési tervei is. 

A törvényszék és a Debreceni Egyetem között 2017. december 19. napján jött létre az a megállapodás, melynek keretében a Debreceni Egyetem építészmérnök hallgatói terveket készítettek arról, hogyan lehetne a Toldi utcai épületet XXI. századivá varázsolni.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke elmondta az, hogy a Bocskai úti épület a megyei értéktár része, nemcsak megtiszteltetés, hanem felelősség is, hiszen annak megőrzése is fontos feladat. Hangsúlyozta, mivel a Toldi utcai épület eredetileg nem bíróságnak épült, az egyetemmel való együttműködés egyik fő célja, hogy az intézmény funkcionálisan is betölthesse szerepét.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke örömmel fogadta, hogy a törvényszéket is elérte az értékgyűjtő küldetés. Úgy fogalmazott, hogy a megyei önkormányzat kiemelkedő fontosságúnak tartja az értékek megőrzését, amelyek az élet minden területén fellelhetőek. 

Karaova Magdolna, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Értéktár elnöke rendkívüli módon innovatívnak találta azt a kezdeményezést, melynek eredményeként a törvényszék Bocskai utcai épülete felvételt nyert a megyei értéktárba. Kiemelte, hogy az értékek megőrzése mellett figyelnünk kell az értékteremtésre is, melynek kulcsa a Toldi utcai épület fejlesztésével kapcsolatban az egyetemi hallgatók kezében van.

Szentirmai Tamás, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékének vezetője izgalmasnak tartotta azt a párhuzamot, hogy egyszerre került az érdeklődés középpontjába egy XIX. és egy XX. századi épület. Meglátása szerint izgalmasabb és fenntarthatóbb a meglévő épületekben rejlő lehetőségek kiaknázása ahelyett, hogy újak épüljenek.

Klenovics Róbert, az OBH Műszaki Főosztályának a vezetője elmondta, a Nyíregyházi Törvényszék a harmadik olyan bíróság az országban, amely bekerült a megyei értékek közé. A hallgatók terveit látva kiemelte, azok később alapjai lehetnek az épület megújításának, mivel újszerű megoldásokat tartalmaznak.

A Debreceni Egyetem hallgatói bemutatták a Toldi utcai épület átalakításáról készített terveiket, amelyeket az esemény résztvevői érdeklődéssel és nagy örömmel fogadtak.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék