Értéktár – 7 új helyi érték a meglévő 52 mellé
Fotó: Szarka Lajos

270. évfordulóját ünnepeljük Nyíregyháza újratelepítésének. A városnapi ünnepségek legfontosabb célja, hogy erősítsék a nyíregyháziak identitástudatát, közösségi szellemét. Ezért lett a nyitó, és egyik legfontosabb program a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett új helyi értékek képviselői számára az emléklapátadás.

 

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság a meglévő 52 mellé további 7 értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba az elmúlt évben. A városnapi ünnepségek nyitányaként, a helyi értékek értékgondnokainak adott át emléklapot dr. Kovács Ferenc polgármester péntek délelőtt a Krúdy teremben.

„Értékgondnok az lehet, aki vállalja önként, hogy ő ezt az értéket, ami bekerül az értéktárba, gondozni fogja, vigyáz rá és megőrzi, népszerűsíti, akár egy ismeretterjesztő előadás keretében beszél róla, bemutatja, hogy minél többen értesüljenek róla. Minél többen megismerjék, hiszen lehet, elmegyünk Nyíregyháza olyan értékei, nevezetességei mellett, amiről nem biztos, hogy mindent tudunk. A gondnok az értékeknek a szakmai tudója, és ő tudja ezeket megfelelően átadni a fiatalságnak elsősorban” – mondta el Tomasovszki Anita, a bizottság elnöke.

Az identitástudat erősítése a cél

Dr. Kovács Ferenc polgármester nyitóbeszédében kiemelte, hogy a városnapi ünnepségek legfontosabb célja, hogy erősítsék a nyíregyháziak identitástudatát, közösségi szellemét, városunk újratelepítésének 270. évfordulóján. Ezért nagyon fontos, hogy a városlakók értesüljenek a helyi értékekről, és az örökségünket továbbadjuk a fiatal generáció számára.

„Itt emlékezünk az elődeinkre, az általuk teremtett értékekre, hagyományaikra és nemcsak emlékezünk, szeretnénk tovább is adni. Ezért is fontos, hogy a 10. alkalommal ezzel indul a városnapi ünnepségsorozat, mert a múltból is, a régmúltból, a közelmúltból, de a jelenből is van mire büszkének lennünk. Most is napjainkban létrejönnek olyan értékek Nyíregyházán, amire fel kell hívnunk a figyelmüket a nyíregyháziaknak, sokszor önmagunknak. A mai világ igényli azt, hogy ezt megtegyük” – mondta a polgármester.

Bárki javaslatot tehet

Az értéktárba bárki javasolhat helyi értéket. A javaslattételi adatlapon részletes leírás található, hogy milyen előzetes dokumentáció szükséges hozzá. Ilyen az érték rövid leírása, indokoltsága, alátámasztó dokumentumok, bibliográfia, támogatói nyilatkozatok. A bizottság 90 napon belül megvizsgálja a javaslatot a jogi, valamint formai követelményeknek megfelelően.

„90 évvel ezelőtt szólalt meg itt az első rádió”

Idén a 7-ből az egyik új helyi érték a Nyíregyháza Rádióállomás rádió és TV gyűjteménye.

Közel 300 rádió és 200 TV található a gyűjteményben, többségük még ma is működik. Országosan is egyedi kiállítási anyag, melyet rendszeresen látogatnak érdeklődők. Zentai Mihály 1992-ben lett a rádióállomás vezetője, aki felhívta a figyelmet egy közelgő jubileumra…

„Most lesz június 18-án, hogy 90 évvel ezelőtt megszólalt az első rádió – vidéki nagy teljesítményű rádióállomás Nyíregyházán. Az adóépület megsérült, az antennákat lerombolták a második világháborúban, de az épület mai napig is áll, a Wesselényi iskola tanműhelye jelenleg” – mondta Zentai Mihály, a Nyíregyháza Rádióállomás nyugalmazott vezetője.

Szabadságharc korabeli tárgygyűjtemények a helyi értékek között

Kulcsár Róbert magángyűjtő 1848-1849-es Szabadságharc Tárgygyűjteménye is bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Az emlékek katonai, illetve polgári vonatkozásúak: díszszablyák, fegyverek, karkötők is találhatók benne, melyek az 1848-49-es kort idézik meg.

A további felvett értékek: a Nyíregyházi Népzenetanár-képzés, A Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának anyaga, A Kállay Gyűjtemény épülete és a Kállay család emlékei, Az Északkeleti Nyelvjárási Régió (Felső-Tisza vidéke) nyelvjárása, Sitku Ernő kiemelkedő sportteljesítménye.

Kapcsolódó galéria

Városnap 2023 - Települési Értéktár