Értéktárban a honfoglalás: 150 éves gyűjtemény a XXI. századi közönség előtt

 

A múzeumalapító Jósa András kezdte a régészeti gyűjtemény megalapozását, majd folytatták utódai ennek gyarapítását. Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, a megyei értékek nagy tudója javaslatára került a Jósa András Múzeum honfoglalás kori gyűjteménye a Megyei Értéktár 101 eleme közé.

Baracsi Endre, a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke úgy véli:

Azzal találjuk magunkat szembe, hogy még mindig nem teljes ez a lista. Ahogy haladunk előre, mindig azt hisszük, hogy már tényleg elérjük a célunkat. De természetesen ez soha nem lehet, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg annyi csodával rendelkezik, annyi értékkel bír, hogy én biztos vagyok benne, ez a lista soha nem lesz teljes, mert a múltunk emlékei mellett vannak olyan értékek, amelyek a jelenben keletkeznek.

Újabb javaslatot, ifjabb értéket továbbra is vár és fogad az Értéktár Bizottság. A Szabolcs Vármegyei Régészegylet munkája nyomán1870-ben történt megyénkben az első honfoglalás kori temető feltárása, Jósa András keze nyomán. 104 sírról van szó. Aztán jöttek az utódok. Kiss Lajos, Kalitz Nándor, majd Németh Péter.

Évek, évtizedek folyamán Jósa András, Kiss Lajos és egyéb múzeumban dolgozó régészek, kutatók, igazgatók gyarapították még a gyűjteményt. Olyan emblematikus lelőhelyek kerültek feltárásra, mint például Tiszabezdéd, Geszteréd, melyek olyan leleteket tartalmaztak, amelyek a honfoglaláskor kutatásában ma is mérvadóak, illetve hivatkozási pontot jelentenek.

– fogalmazott Jakab Attila, a Régészeti osztály vezetője.

A gyűjteményben a vascsiholótól kezdve a legértékesebbnek vélt aranyozott ezüst tárgyak, illetve azok a látványos darabok szerepelnek, melyek az állandó kiállításon is láthatók. Rakamazról és Eperjeskéről való övveretek, tarsolylemezek, vagy ruhadíszek. Az tény, hogy a Nemzeti Múzeum után a Jósa Múzeum rendelkezik a legnagyobb honfoglalás és bronzkori gyűjteménnyel. Ez utóbbi kincs lehet majd a Megyei Értéktár legifjabb tagja a közeli jövőben.

 

Matyasovszki Edit