Esélyteremtés – Tájékoztató a roma közösséget támogató új pályázatokról
Fotó: Trifonov Éva

A roma közösséget támogató új pályázatokról tartott tájékoztató fórumot a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. A pályázatok keretében lehetőség nyílik roma nemzetiségi önkormányzatok részére többek közt informatikai eszközök beszerzésére, továbbá olyan modellprogramok megvalósítására, amelyek hozzájárulnak a magyarországi roma közösség fejlesztéséhez, társadalmi és munkaerő-piaci integrációjához, a roma kulturális értékek megőrzéséhez.

Az elmúlt 10 évben Szabolcs vármegyében az esélyteremtés nagy utat tett meg. A roma foglalkoztatottság országosan 80%-os, a cél, hogy a jövőben ez az erőforrás tovább integrálódjon a munkaerőpiacra.

„Minden olyan eszköz, amely közvetlenül vagy közvetetten hozzájárulhat az emberek foglalkoztathatóságához, szükséges, ezeket kívánjuk a jövőben is erősíteni” – hangsúlyozta Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

653 millió forintos keretösszeggel hirdettek meg 6 témakörben pályázatot. Ezek célja, hogy a roma civil szervezetek és önkormányzatok olyan eszközökhöz és támogatáshoz jussanak hozzá, melyek segítségével hatékonyabban tudják ellátni feladataikat.

„Az elsődleges cél, hogy a roma nemzetiségi önkormányzatoknak legyen lehetőségük informatikai eszközök beszerzésére. Hiszen a pályázatok kiírása, szakmai munka megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen. Erre adunk forrást. A másik nagyobb pályázati csomagunkban olyan modell programokat szeretnénk támogatni, melyek során a hátrányos helyzetű emberek kulturális, szociális helyzete javításában segédkezhetnek azok a civil szervezetek, roma önkormányzatok, melyek ott vannak a terepen. Ennek keretében infrastrukturális karbantartásokra, irodahelyiségek javítására, modernizációjára van lehetőség” – foglalta össze a pályázatokat Sztojka Attila.

A régiós hálózatosodás támogatására meghirdetett pályázat többek között módot ad arra is, hogy a roma fiatalok társadalmi felelősségvállalása és közéleti szerepvállalása erősödjön. A pályázatok október 17-én nyíltak meg, november 15-ig lehet benyújtani. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság azt reméli, hogy vármegyénkben számottevő sikeres pályázatot tudnak majd támogatni. A pályázók köre: roma nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, vallási egyesületek, roma civil szervezetek.

Kapcsolódó galéria

Tájékoztató a roma pályázati lehetőségekről