Esélyteremtő egyetem – Kedvező lehetőségeket kínál a hallgatók számára a Nyíregyházi Egyetem

Tanulástámogatás, kis létszámú csoportok, kedvező kollégiumi árak és kortárssegítő hálózat – többek között ezek teszik gondoskodó, illetve esélyteremtő intézménnyé a Nyíregyházi Egyetemet. A középiskolásokat a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ tájékoztatta a felvételi tudnivalókról.

Beiskolázással egybekötött nyílt napra várta a hallgatójelölteket a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szerda délután. A középiskolások számtalan olyan lehetőségről hallhattak, amelyeket a környező egyetemek nem kínálnak.

Célzottan hátrányos helyzetű, ámbár nagyon tehetséges hallgatókat hívtunk meg. Ezeket a jelenségeket a beiskolázáson tapasztaltuk, ugyanis nagyon sok helyen voltunk az elmúlt néhány hónapban, hiszen hirdetjük, hogy a Nyíregyházi Egyetem egy gondoskodó, szociális attitűdű egyetem, amely már digitális egyetemmé is vált, illetve egy sportbarát intézmény is. Ez azt jelenti, hogy a hallgatóinkat jövő évtől laptoppal tudjuk támogatni, és az általam vezetett központ abban speciális, hogy mentálhigiénés, vagyis lelki tanácsadásokat is biztosítunk a hallgatóknak” – nyilatkozta Körei László központvezető.

Széles körű segítségnyújtás

Az előző félévben nagy volt az érdeklődés, több mint 80 hallgató regisztrált a szolgáltatásokra, ilyen például a tanulástámogatás, meghallgatják a lelki problémáikat, valamint kortárssegítő hálózatot is működtetnek. Külföldi hallgatók is tagjai a központnak, így az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Egy halmozottan hátrányos helyzetű régióban vagyunk, ámbár Nyíregyháza többet ad. Többet ad nagyon sokunknak, büszke vagyok arra, hogy én is itt végeztem annak idején és erre biztatom, hogy bárhova kerülnek a világban, Nyíregyházára jó visszajönni, mert Nyíregyháza a lehetőségek városa ebben a régióban. Mi azon dolgozunk a szakmai intézetekkel összefogva, az általam vezetett mentálhigiénés központtal, hogy kvalifikált, fejlett, kompetens munkaerőt bocsássunk ki a helyi gazdaság és a társadalom számára, hiszen ők jelentik a megtartóerőt mind az országnak, mind a helyi és nemzetgazdaságnak” – tette hozzá a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője.

Lehetőségek és előnyök

A központ alapelve, hogy nem más intézményekhez hasonlítják magukat, hanem saját erősségeikre koncentrálnak. A felvételizők számára fontos információ, hogy a Nyíregyházi Egyetemen laptopot kapnak a hallgatók, könnyítették a bekerülés feltételeit: megszűntek a minimum ponthatárok és nyelvvizsga-követelmény. Egy felelős szakválasztásnál nem elég csak bekerülni, bent is kell maradni. A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ segít a felzárkóztatásban, küzdenek a lemorzsolódás ellen. Olcsó a kollégiumi szolgáltatás, a hallgatók egy helyen nagyon sok szolgáltatást elérnek a kampuszon belül, nemrégiben adtak át például egy új konditermet is, amit ingyen használhatnak az intézmény tanulói, nem tömegképzést folytatnak, hanem kis létszámú csoportokban foglalkoznak a hallgatókkal – ezektől lesz gondoskodó egyetem a nyíregyházi. A központ baba-mama klubot is üzemeltet, így pénteken és szombaton a gyerekeket is magukkal vihetik azok a hallgatók, akik egyben szülők is.