Eskütétel – 101 szavazókörben közel 750 ember dolgozik majd a szavazatszámláló bizottságokban Nyíregyházán

Június 9-én, vasárnap egyszerre három választás is zajlik majd Magyarországon. Az európai parlamenti választás időpontjához lett igazítva 2024-ben az önkormányzati választás, melynek részeként polgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint a nemzetiségi képviselőket választják meg. Nyíregyházán 101 szavazókör van és összesen közel 750 ember dolgozik majd a szavazatszámláló bizottságokban, az ő felkészítésükre és eskütételükre került sor kedden a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében.

 

– Fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek. Jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom – így hangzott a szavazatszámláló bizottsági tagok esküje kedd délelőtt a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében. A jelenlévők Jászai Menyhért alpolgármester előtt tették le esküjüket, majd dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője tartott számukra felkészítést. Június 9-én, vasárnap egyszerre három választás is zajlik majd Magyarországon. Az európai parlamenti választás időpontjához lett igazítva 2024-ben az önkormányzati választás, melynek részeként polgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint a nemzetiségi képviselőket választják meg hazánkban – ez utóbbi kapcsán azok voksolhatnak, akik nemzetiségi választói jegyzékbe kerültek.

– A szavazatszámláló bizottságok a közgyűlés által választott 3 tagból állnak, illetve azokból, akiket a pártok, jelölőszervezetek bíztak meg ennek a választási eseménynek a biztosításával. Jellemzően legalább 5 tagból állnak, de lesz, ahol 6, 7 vagy 8 fős lesz a bizottság, mellettük van a Polgármesteri Hivatal egy kijelölt dolgozója, aki jegyzőkönyvvezetőként segíti a munkájukat. A szavazatszámláló bizottság azért felel, hogy a szavazás rendben lemenjen, a választópolgárok, ha megjelennek, le tudják adni a szavazatukat, és ők azok, akik a nap végén megszámolják a szavazatokat – mondta el dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője.

Nyíregyházán 101 szavazókör van és összesen közel 750 ember dolgozik majd a szavazatszámláló bizottságokban. Számukra négy csoportra osztva zajlik az eskütétel és a felkészítés kedden és szerdán, melynek a jelenléti formájában a legfontosabb tudnivalókra hívják fel a figyelmet, ezen kívül pedig papírformában és online is kapnak felkészülési anyagokat a választás napjára a tagok – tájékoztatott dr. Szemán Sándor.