Eszméletlen rekordot ért el a megyei modellrakétás csapat!

Augusztus 11-én Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyetlen modellrakétás csapata, a PST (Pannon Space Technologies) a IV. Bajai űrkutatási és rakétaépítő táborban rendzett versenyen rakétájukkal, amatőr nagy teljesítményű rakéta (-Level 1) abszolút országos sebességcsúcsot állítottak fel. A három elsőéves középiskolás diák, a 15 éves Pintér-Keresztes Tamás, a 16 éves Tamás Mátyás Bertalan és a 16 éves Kardos Botond alkotta csapat rakétája egy kanadai konstrukció alapjaira épült, melyet saját maguk fejlesztettek tovább.

A rakéta teljes mértékben nyíregyházi fejlesztésű és igazi kuriózum rakétás körökben, ugyanis ilyen fiatalon senkinek sem sikerült még hasonlót sem alkotnia. A teszt során a rakéta elérte az 1537 méteres magasságot, az 1200 km/h-t, mely viszonyításképp meghaladja az utasszállító repülőgépek utazási sebességét miközben 25G erő hatott rá. Rakétájuk ezután épségben visszatért a földre 1,5 kilométerre a kilövés helyszínéül szolgáló Bokodi úti Repülőtértől. Az eseményen a tudományos élet meghatározó szereplőin kívül részt vett dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, aki személyesen tekintette meg a rakéta tesztjét és fejezte ki gratulációját, mely rekordkísérletet sajtótájékoztatójában is megemlítette és mely kísérletet a sajtó képviselői is megörökítettek.



A PST tagjai nagyon büszkék arra, hogy nyíregyháziak és mindig kihangsúlyozzák, hogy rakétájuk 100%-ban nyíregyházi fejlesztésű.