Európa-bajnokság után irány Las Vegas

Dobó Lilla is meghívást kapott Las Vegasba, egy rangos nemzetközi kosárlabda táborba. A világ minden részéről hívtak tehetséges kosarasokat, de csak 38-an lehettek ott az eseményen. A Nyíregyházi Kosársuli játékosa tagja a korosztályos válogatottnak is, mellyel ötödik lett az Európa-bajnokságon. 

Mozgalmas időszak van Dobó Lilla háta mögött. A Nyíregyházi Kosársuli tehetséges kosárlabdázója előbb klubjával szerepelt a bajnoki döntőben, majd a korosztályos válogatottal az Európa-bajnokságra utazott, és lett 5. az U18-as csapattal.  Pár nappal később már Amerikába repült, mivel kiválasztották, hogy ott lehet abban a táborban, melyet Las Vegasban szervezett az NBA, a WNBA és a FIBA. 24 ország 38 legtehetségesebb leány kosarasa utazhatott az Egyesült Államokba. 

- Különböző feladatok vártak ránk, amiből nagyon sokat tanultam. Főleg mentálisan. Ők minidig előre tekintenek, és egy-egy hiba után nem azon rágódnak, hogy mit rontottak el, hanem azonnal buzdítottak, hogy majd a következő sikerül! Nem volt egyszerű a kommunikáció, az európaiakkal angolul tudtunk beszélni, de az afrikaiak zömében franciául, a dél-amerikaiak pedig spanyolul beszéltek, ez kicsit nehezítette a dolgokat. De hatalmas élmény volt - mondta Dobó Lilla, a Nyíregyházi Kosársuli játékosa. 

Amerikában korábbi WNBA-játékosoktól és -edzőktől tanulhattak a háromnapos esemény alatt. A legkülönfélébb edzések mellett a fiatalok a helyszínen nézhetik meg a WNBA All-Star-meccsét. A válogatottnál a nemzeti csapat egyik legjobbja volt. A nyíregyházi klubot nem csak Dobó Lilla, hanem az erőnléti edző, Farkasinszki Gábor is képviselte, aki a nemzeti csapat mellett is dolgozik. Igaz, kicsit más jellegű a munka mint a klubcsapatnál. 

- A válogatottnál elsősorban a taktikai elemek gyakorlásán van a hangsúly, az én feladatom a meglévő fizikai állapot fenntartása. Nem egyszerű, mert különböző helyekről különböző állapotokban érkeznek a játékosok, így komoly kihívás ennek a menedzselése – tette hozzá Farkasinszki Gábor erőnléti edző. 

A Nyíregyházi Kosársulinál nagyon büszkék Lilla eredményeire, és remélik, hogy a jövőben is töretlen lesz a fejlődése. 

- Évről-évre egyre magabiztosabb, ebben lépett előre a legtöbbet. Jót tett neki, hogy szerepelt az U17-es majd az U18-as válogatottban, és ma már meg mer csinálni mérkőzés közben olyan dolgokat, melyeket korábban nem - mondta Farkasinszki Gyuláné, a Nyíregyházi Kosársuli szakmai vezetője. 

A csapat játékosai már elkezdték a felkészülést a következő szezonra. Dobó Lillára főszerep vár majd az együttesnél, de rajta kívül is maradtak néhányan a tavalyi gárdából, így szeretnének ismét az élmezőnyben végezni a szezon végén.