Évadnyitó és nyíregyházi szilveszter a Móricz Zsigmond Színházban
Fotó: Trifonov Éva

A VIDOR zárását követően megnyílt a 2021-22-es kőszínházi évad a Móricz Zsigmond Színházban. Az idei műsor egy része a tavaly elkészült darabok bemutatója, így hétvégén már új produkciókkal jelentkezik a társulat. A Várj, míg sötét lesz, majd a nagyszínpadon a Legénybúcsú kerül a bemutató bérletesek elé. Szilveszteri műsort forgatnak a Duna TV felkérésére, és készülnek a Lélekpark bemutatójára. Az igazgató pedig az igazgatóválasztásra.

 

Gazdaságilag stabil a színház – mondta a hétfői évadnyitó társulati ülésen az igazgató. Az elmúlt másfél hónapban törekedtek minél több elmaradt bérletes előadást játszani az előző évad nézőinek. 16 pótelőadás szerepelt a Szabadtéri Színpadon, mintegy 11 ezer néző előtt. Öt színház vendégeskedett a Rózsakertben, és a nyíregyházi teátrum is fellépett musicalekkel a Városmajori Szabadtéri Színpadon, illetve a Szarvasi Vízi Színházban. Javában zajlik az új évad bérletezése, de híre van a Bencs Villa és a Szindbád nyári, majd az évadbeli tervezett programjainak. Erre utalt köszöntőjében a város polgármestere is.

„A kultúra érték a mi fogalmaink szerint, és bár a pandémiás költségvetés nem olyan az önkormányzatnál, mint korábban volt. Komoly bevételkieséseink vannak, de azt remélem, ezt itt senki nem érezte sem a színpadon, sem a nézőtéren. Az elmúlt nyolc évben mindig volt egy infrastrukturális fejlesztés, ami kapcsolódott a színházhoz. Ez most a Szindbád, ami új lehetőség lesz az itt dolgozóknak, hogy kisebb produkciókat ott is tudjanak előadni” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

A pandémia után a nyár ellenére is folyamatos volt a munka a színházban. Előkészítették az új évad első bemutatóit. Pénteken a Krúdy Kamarában a Várj, míg sötét lesz, szombaton a nagyszínpadon pedig a Legénybúcsú szerepel a bemutató bérletben. Hétfőn persze még téma volt a VIDOR.

„Szombat este 11-kor hirdetett a zsűri végeredményt a VIDOR Fesztiválon, tehát mondhatom, hogy két nap sem telt el és megnyitottuk az évadot. A műszaki dolgozókra ez egyáltalán nem igaz, hiszen ők tegnap is megállás nélkül dolgoztak. Úgy érzem, hogy a fesztivál mindenki megelégedésére azokat a színházi és koncertélményeket hozta, amit a korábbi években már megszokhattak” – nyilatkozta a színház igazgatója.

Hétfőn délelőtt már megkezdődött az első új bemutató próbája. A Kurázsi mama és gyermekei címszereplője Pregitzer Fruzsina, rendezője Keresztes Attila lesz. A bemutatót október 16-ra tervezik. Felkérést kapott a színház egy szilveszteri műsor tévéfelvételére is.

„Nagyon megtisztelő, hogy a Duna TV vezetősége úgy gondolta, hogy a mi színházunk művészei, illetve vezető csapata egy ilyen színvonalas produkciót színpadra tud állítani. Mi mindent megteszünk, hogy ez egy szórakoztató két óra legyen. Ki fogjuk egészíteni a társulat művészeit vendégművészekkel. Én elsősorban Nyíregyházáról vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származó művészekre gondoltam, és leginkább a zenés műfajban. Számítok itt Nagy Sándorra vagy MÁZS-ra, de például Gubik Petrát biztos, hogy meghívjuk” – tájékoztatott Kirják Róbert.

Belső, házi vetítésen szerepelt már a tavasszal forgatott Lélekpark. A Szindbád mozitermében pedig a Mentés másképp című film, melyben Dézsi Darinka szerepel. Mindkét film további bemutatója várható. Folytatódik a Lázár Ervin program. 12 ezer hátrányos helyzetű gyereknek kínálnak 33 előadást. A színházi évadnyitón köszöntötték Áts Zoltánt, a világosítótár vezetőjét, aki éppen 40 esztendeje tagja a társulatnak. A legutolsó információk szerint oltási igazolvány és maszk nélkül látogathatóak a színházi előadások.

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés a Móricz Zsigmond Színházban 2021