Évadzáró a színházban – Csillagszórós évadot terveztek a nyíregyházi teátrumban
Fotó: Szarka Lajos

A péntek délelőtti társulati ülésen véget ért a 2022–23-as kőszínházi évad. A harmadik súlyos esztendő – a korábbiakhoz hasonlóan – szintén bővelkedett megszorításokban és meglepetésekben. Az évadzáró ünnepségen megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bárány Frigyesről, a nyíregyházi társulat alapító és örökös tagjáról, tiszteletére a Művész Stúdiónak a következő évadtól a Bárány Frigyes Stúdió nevet adták. Az emlékezés mellett elismeréseket adott át a teátrum igazgatója. A Móricz-díjat Tar Dánielnek ítélte a társulat. A város nívódíját és a Kelet Színésze díjat is Illyés Ákos kapta.

Emlékezéssel indult a pénteki évadzáró társulati ülés a Móricz Zsigmond Színházban. Jó néhány évvel ezelőtt kolleganőm úgy kommentálta Bárány Frigyes művész úr érkezését az évadzáró ülésre, hogy minden a helyére kerül. Idén már Frici bácsi nélkül gyűlt össze a társulat.Az évadzáró ünnepségen megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bárány Frigyesről, a nyíregyházi társulat alapító és örökös tagjáról, tiszteletére a Művész Stúdiónak a következő évadtól a Bárány Frigyes Stúdió nevet adták. 

Az egyperces néma felállás után Kirják Róbert, a teátrum igazgatója összegezte e nehéz, mégis sikeres évad elemeit. Láthattuk az évad bemutatóiról készült filmeket.

„A nézőszámunk is néhány ezerrel elmaradt a tavalyitól. Most 74 ezer nézőnk volt, az összbérletszámunk viszont elérte a 15 ezer darabot, 24%-os növekedést értünk el. A legsikeresebb előadásunk a Ma este megbukunk lett, melyet a szabadtéri előadásokkal összesen több mint 10 ezer néző fog látni. Második helyre a Kapj el, ha tudsz, a harmadik helyre pedig a Teljesen idegenek futott be” – fogalmazott a színidirektor.

Ismét egy rendhagyó, nehézségekkel terhelt évadon vagyunk túl – lépett a mikrofon elé a színház művészeti vezetője, Horváth Illés.

„A pandémiás időszakon átverekedtük magunkat, erre jött egy súlyos pofon, egy nem várt irányból. Úgy tűnik, ez az évtized nem adja olcsón magát, hogy alkotni, működni tudjunk. Ugyanakkor azt is láthatja ez az évtized, hogy mi sem adjuk olcsón magunkat” – így szólt a társulathoz Horváth Illés.

Utalt a művészeti vezető arra, mennyire erős, ugyanakkor fáradt a társulat. Sorolta a sikereket. A Jó estét nyár, a Spamalot, az újabb ősbemutató, a Kapj el, ha tudsz, a Frankenstein, az Utas és holdvilág, vagy a Görbe tükrök nagyszerűségét, szakmai kvalitásait. Horváth Illés említette a keserűséget is, mely pusztító erő ebben a szélmalomharcban, mellyel harmadik éve küzd a társulat.  A színház nem munkahely – mondta –, inkább életközösség, tehát egymásba kell kapaszkodni a nehéz időkben. Ezért fontos, hogy mindenki megtisztítsa magát a nyáron.

„Ez a nehézség – nézzük a dolog jó oldalát – felértékelte az előadásokat, a színházi élményeket. Három ilyen év után mindenki számára fontosabbá vált, hogy eljöjjön színházba, nagyszerű előadásokat lásson a nagyszerű társulattól. Ugyan ez nem a munka belső világához tartozik, de – szerintem jó hír –, ha én itt lennék, örülnék ennek” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

A polgármester megköszönte a társulat kitartó munkáját, a színvonalas előadásokat, mely a depressziós időszakban élményt és kikapcsolódást nyújtott a nézőknek. Köszöntő gondolatai után átadta a város nívódíját Illyés Ákosnak, aki nem mellesleg a Kelet Színésze is lett a nézők szavazatai alapján.

„Ha azt mondjuk, hogy sűrű volt az évad, azt hiszem, lefelé kerekítünk. Volt 4-5-6 nagy produkció, amiben benne voltam. Volt a szilveszter, rendeztem is, aztán csomó előadás átjött tavalyról, illetve még nincs vége az évadnak. Július 1-jén van még egy bemutató, aztán augusztusban is játszunk, tehát a nyár idén egy kicsit érdeklődés hiányában elmarad. Valóban sűrű, fárasztó évad volt” – fogalmazott Illyés Ákos.

A társulat szavazata alapján a Móricz-díjat idén Tar Dániel kapta. Azon ritka kivételek közé tartozik az ifjú művész, aki egyesztendős tagság után érdemelte ki kollégái elismerését. Ide nekem az oroszlánt is, valami ilyesmit mondott az örök Micimackó.

„Meg is lepődtem, ugyanakkor meg tudom érteni a döntést. Nagyon nehéz évadon vagyok én is túl. Hat bemutatóval zártam ezt az idei évadot, a legkülönfélébb darabokkal. Mind mesében, mind felnőtt, mind gimis előadásban is megmutatkoztam. Hatalmas szeretet van a szívemben a kollégáim felé. Nagyon tisztelem és szeretem az ő munkájukat, és a jellemüket. Ez nagyon fontos dolog. Az, hogy nekem ezt a díjat ők megszavazták, többet jelent, mint bármi ebben az évben” – nyilatkozta a Móricz-díjas művész, Tar Dániel.

Kirják Róbert a jutalmak, díjak átadása után ismertette a jövő esztendő programját. A nagy klasszikusok évadának hirdetik, melyben lesz Feydeau vígjáték és Don Juan. Anconai szerelmesek és Dürrenmatt. Az öreg hölgy látogatása után a Macskajátékkal is találkozhatnak a nézők, szintén a Bárány Frigyes Stúdiószínpadán. A nagy sikerű film, az Életrevalók felemelő történetének színpadi adaptációja is látható majd Nyíregyházán, aztán a Családi játszmák, utána a Nők az idegösszeomlás szélén. És még két gyerekdarabot említek a nagyszínpadról, a társulat bemutatja a Pinokkiót, illetve a Szépség és szörnyeteg című mesedarabot.

Kapcsolódó galéria

Színház évadzáró 2023