Évértékelés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen

A megye valamennyi ügyésze, alügyésze és fogalmazója részvételével tartott eseményen elsőként Dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész számolt be a végzett munkáról. Kiemelte, hogy a csökkenő bűnözés miatt néhány százalékkal kevesebb ügy érkezett az ügyészségre, így jogos elvárás a társadalom részéről, hogy ezeket minél rövidebb időn belül el is intézzék az ügyészek. Minden ügyet sikerült 30 napon belül feldolgozni, csupán két bonyolult és terjedelmes ügy elintézése igényelt 30-60 nap közötti időt. A gyorsaság mellett eredményes is volt az ügyészek munkája, mert minden 100 megvádolt terheltből a bíróság 98-at el is ítélt.

Dr. Nagy Ferenc büntetőjogi főügyészhelyettes a bűnözés elmúlt évi alakulásáról elmondta, hogy a megyében 20 százalékkal csökkent a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, illetve az elkövetők száma is, azonban sajnálatos, hogy 200-nál több 14 éven aluli gyermek követett el bűncselekményt, akiket ezért nem lehet felelősségre vonni. Elmondta, hogy nőtt a korrupciós bűncselekmények száma is, melyeket főleg az egyszerűsített honosítási eljárásokhoz kapcsolódóan követnek el. Kérte, hogy az ügyészek bátran éljenek az általuk enyhének tartott büntetések esetén a súlyosításra irányuló fellebbezés lehetőségével, mert a büntetés valódi célja csak így érhető el.

[REKLAM]

Dr. Sipos László közérdekvédelmi főügyészhelyettes beszámolójában kiemelte a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos ügyészi munka jelentőségét, továbbá elmondta, hogy az elmúlt évben 33 megbízhatósági vizsgálat elvégzését hagyta jóvá az ügyészség, mely feladatot három észak-alföldi megyére kiterjedően végzi a megyei főügyészség.

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes köszönetet mondott az eredményes munkáért, és reméli, hogy a nagy nyilvánosságot kapott bűnügyekben is sikerrel képviselik majd az ügyészek a vádat. Elmondta, hogy a megyénkben épülő két új börtön új feladatokat ad az ügyészeknek, valamint kérte, hogy mindenki megfelelően készüljön fel az új büntetőeljárási törvény alkalmazására, melynek parlamenti elfogadása az idén várható.

Nyíregyháza, 2017. március hó 9. napján

Dr. Zsíros Zsolt

címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

főügyész