Extreme Trail Weekend – Hatodik alkalommal rendezik meg a népszerű terep- és akadályfutó versenyt
Fotó: Trifonov Éva / Archív

Hatodik alkalommal rendezik meg a Nyíregyházi Extreme Trail Weekendet  szeptember 21-én és 22-én az Aquarius Élmény- és Parkfürdőben. Szombaton akadályfutás gyermek-, normál és elit 10 kilométeres távon, vasárnap pedig terepfutás 5 és 10 kilométeres szakaszon várja a résztvevőket. Kedd délután a városházán tartottak sajtótájékoztatót az eseménnyel kapcsolatban, ahol kiderült, az idei évben egy újdonsággal is készülnek.

Az idei esztendőben immár hatodik alkalommal rendezik meg az Extreme Trail Weekendet Nyíregyházán, az Aquarius Élmény- és Parkfürdőben. Szeptember 21-én, szombaton az akadályfutók vehetik birtokba a fürdőt és a Sóstói-erdőt, majd vasárnap a terepfutók következnek. Az akadályfutáson a már megszokott színvonalú, mindenki számára teljesíthető kúszós, mászós, kapaszkodós, egyensúlyozós feladatokkal készülnek a szervezők, másnap pedig egy akadályok nélküli terepfutást szerveznek a jelentkezőknek 5 és 10 kilométeren – ezt ismertették sajtótájékoztató keretében kedd délután a városházán.

Újdonságok és meglepetésakadályok várják a résztvevőket

– A korábbi évek tapasztalata szerint mind a két napon érkeznek a résztvevők egyformán. Szeretik a terepakadályfutást és a sima terepfutást is az erdőben. A tavalyihoz képest mi minden évben próbálunk megújulni, ami azt jelenti, hogy az akadályok mindig változnak, valami újat hozunk be évről évre. Most is lesz egy újdonság, ezt most nem áruljuk el, ezért is jöjjön el mindenki. Egy nagyon nagy flash lesz a végén, az biztos – mondta el Vitkai Elemér, az Extreme Trail Hungary Sportegyesület elnöke.

Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület hagyományos rendezvénye egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, külön gyermek- és felnőtt távokat is teljesíthetnek a résztvevők, így minden korcsoportot megszólít az esemény.

Futás után termál

– A nyíregyháziak nagyon szeretik ezt a versenyt. Leginkább a fürdő a bázisunk, a fesztiválterületünk. Ez egy fantasztikus helyszín és nagyon örülünk neki, hogy már hatodik alkalommal tudunk itt versenyt szervezni. Újra megtöltik számunkra a termálmedencéket, fürdőzhetnek a versenyzők és a kísérőik a verseny mindkét napján, úgyhogy igazi családi hétvégét tudnak eltölteni azok, akik eljönnek hozzánk – emelte ki Benkő Róbert, a verseny szervezője, az Extreme Trail Hungary Sportegyesület vezetőségi tagja.

Benkő Róbert versenyszervező azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy noha a bázis a nyíregyházi Aquarius Élmény- és Parkfürdő, az ország minden részéről, sőt a Felvidékről is érkeznek versenyzők. Az önkormányzat számára pedig kiemelten fontos, hogy népszerűsítsék a sportot és az egészségmegőrzést – erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt.

Közösségi élmény – akár a négylábú házi kedvencekkel is

– Úgy gondolom, hogy a közösségi rendezvények – jelen esetben egy sportesemény, egy futóverseny, amely több szakaszból áll – rendkívül fontosak. Nem csupán azért, mert az ember ezek által védi és ápolja az egészségét, hanem mert közösségi élményt is nyújtanak. Bár talán nem akkor, amikor éppen teljesíti a kijelölt távot vagy részt vesz az akadályversenyen, hanem inkább a verseny után, amikor lehetősége nyílik a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. meleg vizes medencéjében lazítani és közben a többiekkel beszélgetni a versenyről, felidézni az élményeket. Ez az összetartó közösségi élmény erősíti a csapatot, amely évről évre részt vesz ezen az eseményen. Nem véletlen, hogy idén már hatodik alkalommal rendezik meg ezt a futóversenyt. Ez azt bizonyítja, hogy a rendezvény nemcsak életképes, hanem mindig tud valami újat nyújtani, és folyamatosan vonzza az új résztvevőket. Amikor olvastam a sajtóanyagot, meglepve tapasztaltam, hogy még kutyás futamot is szerveznek, ami kiváló ötlet, hiszen egyre több embert látni Nyíregyházán, akik a futókörön a kutyájukkal futnak. A versenyszervezők tehát folyamatosan megújulnak, és az emberek mindig örömmel jönnek vissza – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A tavalyi évben az Extreme Dog Race elnevezésű kutyás futóversenyen 20 jelentkező vett részt, idén pedig már többen előre regisztráltak, hogy elindulhassanak az 5 kilométeres távon négylábú barátaikkal. A szervezők minden résztvevőnek rengeteg ajándékkal, egyedi fém befutóérmekkel és nagyszerű hangulattal készülnek, levezetésként pedig a versenyzők és a kísérőik egész hétvégén szabadon használhatják az Aquarius termálmedencéit.