Ez a döngicsélés jelent valamit – Micimackó a Pagony utca 100-ban
Fotó: Trifonov Éva

A Pagony utca 100-ból a Bessenyei térre költöztek Micimackóék. Róbert Gida, Malacka és a többiek. A szó, a színházi fények és a humor erejével akarják lebilincselni az apró közönséget a nagyszínpad nézőterén. A február 24-i bemutató rendezője Urmai Gábor.

 

 

„Ez a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van, meg zümmögés, és az nem jelent semmit” – kezdte Micimackó a sajátjává vált mondattal az előadást.

A Micimackó a Pagony utca 100-ban valamennyi szereplője karakterizálta hangját, szerepének megfelelően. A gyerekek kinőnek bizonyos témákból és mesékből, de szerencsére mindig vannak újszülöttek, akik egyszer csak odanőnek, hogy elviszik őket a színházba, és nekik is meg kell ismerni bizonyos történeteket, jelentős figurákat, akik nélkül bizony nem érdemes élni. Így aztán szülők, és az ő szüleik, szóval a nagyszülők ismét találkoznak Micimackóval, aki örökké élni fog.

„Nekem egy kicsit félelmem volt ezzel az anyaggal, mert a gyerekek ingerküszöbe nem azt mutatja manapság, hogy ilyen meséket be tudnak fogadni. Mivel ebben az évadban már több mesét is csináltam, arról mutat bizonyosságot, hogy igenis érdekli őket a színház, vágynak rá, és éheznek rá. Szerintem ez egy nagyon bensőséges, családias hangulatú kis mese lesz. Nagyon szerettem az egész próbafolyamatot” – mondta Tar Dániel, a Micimackót alakító színész.

Tar Dániel este mesének kapta otthon a szüleitől, főleg édesapja olvasta – mondta nekik Micimackót, és végleg megmaradt a szerelem. Ahogy a rendező fogalmaz: nem állatok vannak eljátszva, hanem gondolatok, szándékok, érzések. Nem klasszikus állatmese, nincs állatmancs, de karakteres figurák igen. Klasszikus szép beszéd, és humor igen.

„A 21. század madas technikai csinn-bumm cirkusz, csillogó, színes, szélesvásznú világában kellenek ezek a történetek. Csillogásból, csinn-bummból van elég, tévében láthatnak eleget a gyerekek. Ha látnak egy mesét, elmesélve egy történetet, az szerintem nem baj. Vicces, humoros, tanulságos, szívszorító, megkönnyeztető, nagyon emberi történet a Micimackó története” – osztotta meg gondolatait nézőinkkel a rendező, Urmai Gábor.

Micimackó barátai valamennyien a színpadon lesznek, legalábbis a 9 fő karakter.

A szöveg és az előadás fejleszti a kicsik szókincsét, megszeretteti apró gyerekkorban a színházat a maga színeivel, fényeivel, árnyaival és illatával. Nem mellesleg Milne munkája Karinthy fordításában kerül a nyíregyházi színpadra. A Pagony utca 100-ban 10 karakteres történetet játszanak el. A keretjáték abban a bérházban indul, melyben Róbert Gida él az ő plüss mackójával.

„Ott él a házban Canga néni, aki kerékpárral közlekedik, ezért hívják Canga néninek. Egyedül neveli unokáját. Ott él a morgós, szürke melegítős, valaha a városka híres pedagógusa, Füles, aki állandóan csak morog, dohog. Ott él bagoly, aki könyvtáros, és folyton késésben van. Ott él Nyuszi, aki egyébként kertész lány, és a metlaki lapot a belső gangos udvarról fel akarja szedni, és közösségi kertet akar létesíteni. És ott él Malacka, a balerina. Az ott lakó embertípusokból, és a gangon száradó ruhadarabokból rakja össze a fejében Róbert Gida ezeket a történeteket” – mesélte tovább Urmai Gábor.

Huhú, elkések – mondta ekkor a baglyot alakító rendező, és elröpült a színpad felé.

A Micimackó a Pagony utca 100-ban, a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán várja a közönséget a február 24-i bemutató után.

Kapcsolódó galéria

MICIMACKÓ a Pagony utca 100-ban