„Ez a mi napunk” – Közel 3200-an regisztráltak az ingyenes rendezvényre

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége ismét megrendezte az „Ez a mi napunk” rendezvényt a Nyíregyházi Állatparkban, mely már 18. alkalommal biztosított ingyenes látogatást a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek. A látogatók valamennyi állatot megtekinthették, köztük az elmúlt évben érkező új lakókat is, emellett játékos programokon, kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

Több százan, ha nem ezren gyűltek össze hétfő reggel a Nyíregyházi Állatpark előtt arra várva, hogy a Sóstó Zoo megnyissa kapuit a fogyatékkal élők és kísérőik számára, akik ingyen vettek részt a programon. A megnyitón köszöntötték az érdeklődőket, akik egy rövid műsort, éneket és táncot is megtekinthettek. Előzetesen közel 3200-an regisztráltak az „Ez a mi napunk” című rendezvényre.

„Ez a mi napunk” – ez a fogyatékos emberek napja. Ezen a napon találkozhatnak egymással azok, akik régen látták egymást. Itt a fogyatékosság teljes palettája megtalálható az értelmi fogyatékosságtól, az autizmuson át a mozgássérültig, a látássérültig, illetve természetesen velük vannak kísérők. Van, aki családdal érkezik, van, aki bentlakásos intézményből, van, aki általános iskolából – nyilatkozta Hankóné Tóth Olga, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesület elnöke.

A Nyíregyházi Állatpark már 18. éve ad otthont a rendezvénynek

„Már mindenki várja előre, hogy mikor lesz „Ez a mi napunk”. Már augusztusban elkezdődnek a hívások, hogy „lesz az idén is, fog szerveződni megint, mikor lesz, mikor mehetünk?”, úgyhogy lassan szájhagyomány útján terjed, hogy Szabolcsban van egy ilyen és nemcsak Budapesten, hiszen a mai nap Budapesten is van „Ez a mi napunk”. Nagyon büszkén mondhatjuk, hogy tavaly kicsivel több mint 3500-an voltunk, idén 3200-an voltak előzetes regisztráción, de természetesen többen vagyunk” – tette hozzá Hankóné Tóth Olga.

„Nagyon kegyes hozzánk az időjárás” – mondta köszöntőjében Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető. A látogatók valamennyi állatot megtekinthették, köztük az elmúlt évben érkező új lakókat is.

„Ebben az esztendőben rengeteg minden történt itt, a Nyíregyházi Állatparban, rengeteg állat érkezett és született is, például megemlíteném az észak-kínai leopárd hármas ikreknek a világrajövetelét, ami óriási zoológiai szenzáció, mert összesen 95 egyed él az egész világon állatkertekben ebből a különleges leopárd alfajból, úgyhogy ez óriási szakmai siker, hogy tulajdonképpen egyéves frigyből, már utódok láttak napvilágot. És ha már a nagymacskákról beszélek, óriási szenzáció a nemrég érkezett szumátrai tigris nőstényünk is. Az állatparkunknak a nagyon fontos feladata az, hogy ne csak bemutassa az itt lévő állatokat, hanem fajmegőrzéssel is foglalkozzon és Gio újdonsült párja egy német állatkertből érkezett 2 éves szumátrai tigris hölgy pont emiatt érkezett, úgyhogy a látogatók már megcsodálhatják őt is” – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

Az önkormányzat számtalan lehetőséggel és ellátással támogatja a nyíregyházi fogyatékkal élőket

„Nappali fogyatékos ellátó szolgáltatást működtetünk az Őz utcán, ez 35 férőhelyes, van egy bentlakásos intézményünk, ennek az intézménynek a tőszomszédságában 10 férőhellyel, tehát minden korosztályra, idősebbekre, fiatalabbakra is gondolunk. De nagyon büszkék vagyunk, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy 2 óvodai speciális csoportunk is működik a Kereszt utcán, illetve a Búza utcán. Az egyik inkább az autistákat, a másik egyéb fogyatékkal élőket próbálja ellátni, tehát több települési támogatásunk is célozza a fogyatékkal élőknek az életvitelét. Tehát mondhatom azt, hogy nagyon széles skálán mozog az, amivel Nyíregyháza próbál segíteni. Nagyon fontos a civilek, az egyesületeknek a támogatása, és ha a mai napra gondolunk, akkor 3200 személy ingyenesen lépett be az állatparkba, azt gondolom, ez is egy jelentős támogatás, nemcsak a Nyíregyháza, hanem a vármegye, de régiófogyatékkal élői számára is” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Az állatpark attrakciói mellett a szervezők és önkéntesek színes programokkal készültek. Ki mit tud?, táncház, arcfestés, kézműves termékek, ügyességi játékok várták a résztvevőket. A rendezvényen nemcsak vármegyénkből, az ország többi részéről, sőt határon túlról is érkeztek fogyatékkal élők és kísérőik.