Ez aztán a jubileum: negyvenöt éves lett a Tirpák Népzenei Együttes!

Az 1970-es évek közepén, Nyíregyháza körzetében, a Bokortanyákban élő, kultúrát szerető és a hagyományt tisztelő értelmiségiek - tanárok, tanítók – és az ott élők a TV-műsorokból, újságokból értesültek arról, hogy az országban sorra alakulnak a „pávakörök”, néptáncegyüttesek és a különböző kulturális csoportok. A gyakorlásra a lehetőségek adottak voltak, hisz a Manda-bokorban a Vajda-bokorban és Nagycserkeszen is létezett művelődési ház.

1979-ben Kovács László és Bánszki János, orosz-szlovák-magyar szakostanár kezdeményezésére megalapították a Vajda-bokori Tirpák Népzenei Együttest, Kovács László vezetésével. Akkor, még a tanyai általános iskolákban, Mandabokorban, Vajdabokorban és Nagycserkeszen tanrendbe vették a szlovák nyelv tanítását, szülői kérésre. Az idősebb emberek szlovák nyelvhasználata mindennapos volt. Az Evangélikus templomban vasárnap szlovákul tartottak istentiszteletet.

Bánszki János, Erdős Jenő, Németh Zoltán és Dancs Lajos a szlovák nyelven, még fellelhető népdalok gyűjtésébe kezdtek és „ORJE SUHAJ”, SZÁNT a LEGÉNY” néven könyvformában, kottákkal, szlovák, magyar szöveggel azt ki is adták, ma is használják.

Ezt követően névváltás következett. A bokortanyákban élők létszáma egyre fogyott, idős koruk miatt, ezért a Városmajori Művelődési házban folytatta az együttes a tevékenységét. Ezért vették fel a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes nevet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében több nemzetiség él, de „Minősítő versenyeken” csak a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes ad elő – mindkét nyelvhasználattal - szlovák és magyar anyanyelven népdalokat. A Nyírség Tirpák Népzenei Együttes, megalakulása óta megyei, regionális és országos minősítő versenyeken vesz részt. Több bronz, ezüst és arany fokozatú oklevél igazolja, hogy szeretik ezt a műfajt.

Rendszeres fellépői a Városi Nyugdíjas Ki – Mit –Tud rendezvényének, ahol a Zsűri különdíjjal és két alkalommal, ezüst fokozattal ismerte el teljesítményüet. Amire büszkék, hogy 2022-ben az Országos Vass Lajos Arany Páva Versenyen, Tarpán, arany minősítést kaptak a zsűritől.

2022-ben Siófokon az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud?-on Népzenei kategóriában ezüst fokozatú helyezést nyertek. Falunapi rendezvényeken szívesen mutatják be a népzenei műsorukat. Minden évben augusztus 20-án Kisvárdán a Kárpát-medencei Népművészeti és Népzenei találkozónak, állandó meghívottként szertepelnek.

Több szlovákiai településen, de Erdélyben és Kárpátalján is ismerik, szeretik őket az előadott műsoraink alapján. Az együttes 10-12 főből áll. Két citerás és egy köcsögdudás kíséri a vegyes, női és férfi énekeseket. Legrégebben, (21 éve) az együttes tagja, majd vezetője, Illés János, aki rendszeres résztvevője a népzenei képzések, továbbképzések előadásainak. Fő feladatnak a hagyományőrzést és annak átörökítését tartják. Szeretettel várják az éneklést, citerázást szeretőket, kedvelőket, mert a múlt kulturális hagyományát megőrizni és átörökíteni az egyik legnemesebb csoporttevékenységnek tartják. A jelentkezőknek citerát és női, férfi népviseleti ruhát is tudnak biztosítani.                                                                 

Forrás: Illés János