Ez aztán a szülinapi torta!
A Balatoni mogyorós és a Pöttyös Panni vitte el idén a prímet.

Krémesek, habosak, mégis könnyedek, és elképesztően finomak. Idén 11. alkalommal hirdették ki a 2017-es országtorta és cukormentes országtorta verseny győzteseit. Bár receptjüket az év végéig még titok övezi, és ezeket a különlegességeket addig csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik el, aki szeretné, a cukrászdákban már most megkóstolhatja, többek között Nyíregyházán is.

2007-ben még a Madártejtortát, majd a Szatmári Szilvatortát, a Pándi meggytortát, a Szilvagombóc tortát, a Kecskeméti barackos kölestortát, a Szabolcsi almás máktortát, a Milotai mézes grillázstortát, a Somlói revolúciót, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltortát, tavaly az Őrség zöld aranyát, idén pedig a Balatoni habos mogyorót és a Pöttyös Pannit választották Magyarország tortájának. Ráadásul a különlegességet nemcsak a szakma ismerte el, hanem a vendégek körében is nagyon népszerű.

 

Balatoni habos mogyorós

 

CSAK TERMÉSZETES ÉS EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOKBÓL

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére 2007 óta rendezi meg az Ország tortája versenyt. A tortát Szent István ünnepe alkalmából választják meg. A pályázatra magyarországi cukrászdák nevezhetnek, természetes és egészséges alapanyagokból készült, magyar vonatkozású, jellegzetesen hazai ízvilágú tortákkal. A szakmai zsűri három forduló után hirdeti ki a győztest.

 

NYOLCFÉLE TEXTÚRA

 

Görömbei Sándorné cukrászmestertől megtudtuk, mindkét torta elkészítése komoly szakmai tudást igényel. A Balatoni habos mogyorós például 23-féle alapanyagból és 8-féle textúrából tevődik össze. A torta mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, feketeribiszke-zselé, tejcsokoládés karamell és mogyoróhab rétegződik, mindez pedig mogyoróolajos áthúzóval van bevonva. Díszítésnek arany lüszterbe forgatott mogyorószemet használtak. A „balatoni” jelző a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet.
– Ami az elkészítésénél a nehézséget okozza, az nem más, mint hogy itt zselével és karamellpasztával kell dolgoznunk, ez pedig nem folyhat szét, mert ha igen, akkor valami hiba csúszott a gyártástechnológiába. Nagyon babrás az is, hogy külön kell egy ropogós réteget is elkészíteni, ami a tészta fölött helyezkedik el, és szükség van egy mogyoróolajos tejcsokoládé bevonatra, valamint olyan pasztillákra is, ami szintén feketeribiszke-zseléből készül – magyarázta a cukrászmester.

 

Pöttyös Panni

 

NEM TARTALMAZ LISZTET

 

Magyarország cukormentes tortájának idén a Pöttyös Panni fantázianevű kreációt választották. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna ízt kiegészíti a szilvaréteg édessége, amely jól harmonizál a mandulalisztes mákos piskótával is.
– Az idén meglepő módon hatalmas az érdeklődés a Pöttyös Panni iránt, nagyobb, mint tavaly volt a cukormentes változatáénál – folytatta a finomságok bemutatását a cukrászmester. – A díszítésénél 3-féle pasztillát alkalmazunk. Joghurtosat, málnásat és fekete ribizliset. Hagyományos lisztet ez sem tartalmaz, mandulaliszttel és mákkal készül. Az alkotónak egyébként nem kis feladata volt, hogy a szénhidráttartalmat minél lejjebb csökkentse és cukorbetegek is fogyasztani tudják. A Pöttyös Panni egy szelete csak hat gramm szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, hozzáadott cukrot pedig egyáltalán nem.

 

RECEPTJÉT TITOK ÖVEZI

 

– A torta készítésével kapcsolatban egyre szigorúbbak az elvárások és az előírások, így a recepthez sem könnyű hozzájutni. Azok a cukrászatok kaphatják meg, akik a cukrász ipartestület honlapján bejelentkeznek, és kapnak egy kódot. Nekik ezzel együtt nyilatkozatot is kell tenniük a következőkről: augusztus 19-e előtt nem értékesítik a tortát, kihirdetése előtt a nevét nem jelenítik meg, illetve ezt követően is csak olyan alapanyagokból állíthatják össze a tortát, amelyet eredetileg az alkotó is belerakott. Maga a receptúra csak év végétől lesz nyilvános. Addig titokban kell tartani és csak azok készíthetik el, akik beregisztráltak a testület honlapján.

Hogy meddig örvend majd ekkora népszerűségnek a Balatoni habos mogyorós és a Pöttyös Panni, az egyelőre még a jövő titka, ami azonban biztos, hogy a megyében még mindig állandó helye van a cukrászdák süteményestálcáin a korábbi évek győzteseinek, a Szabolcsi almás máktortának, a Szatmári szilvatortának és az Őrség zöld aranyának is.


(Szerző: Bruszel Dóra)