Ezt hallotta? Középkori Lovagi Fesztivált rendeznek Nyíregyházán!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, valamint a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület szervezésében Középkori Lovagi Fesztivált rendeznek. Az esemény 2023. szeptember 10-én a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg a Régi Magyarország Ízei Fesztivál keretein belül.

A programunk célja: A fesztiválra a régi idők kedvelőit várják, akiknek fontos a kultúra és a hagyományok ápolása. Az esemény fő célja, hogy a résztvevők megtapasztalhassák, milyen is lehetett az élet a középkori Magyar Királyságban, hogyan öltözködtek, mit ettek s mivel töltötték mindennapjaikat az akkori emberek.

A fesztivál helyszíne:

Sóstói Múzeumfalu – Árpád-kori falu (4431 Nyíregyháza, Tölgyes u. 1)

További információk:

Berecz Gábor KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület DÖK koordinátor (+36 30 718 8643)

Galambvári Gergely Tibor – SZSZBGYIÖK elnök  (+36 20 241 28 95)

 

SZSZBGYIÖK

2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson a vármegyében működő iskolai diákönkormányzatoknak, valamint a velük foglalkozó felnőtt segítőknek. Céljuk közreműködni a vármegye ifjúságpolitikájának alakulásában, a helyi ifjúsági szervezetekkel együttműködve, minél több fórumon képviselni a vármegyei fiatalok érdekeit. Nemzetközi, országos, régiós és térségi szervezetekkel való kapcsolattartás, a tagsággal kiépített belső érdekegyeztetési mechanizmus segítségével a vármegyei ifjúság érdekeinek megfogalmazása és képviselete. Kulturális-, szabadidős-, és sportprogramok szervezése, támogatása és lebonyolítása. Teret biztosítani a kultúra és a közélet területén tevékenykedő fiatal tehetségeknek. Hagyományőrzés és teremtés, tradícióápolás mellett kapcsolatteremtés és kapcsolattartás a hasonló területeken működő társszervezetekkel. Felvilágosító és megelőző propagandát folytatni a fiatalokat érintő területekről: művelődés, szabadidő eltöltés, sport, szünidős programok, alkalmi munkavállalás, egészségmegőrzés. Fontos az a szerep, hogy a GYIÖK folyamatos információs bázisként működik, hiszen értesíti az iskolákat az aktuális programokról, történésekről a diákönkormányzati életben, illetve folyamatosan szakmai segítséget biztosít nekik.

E köré csoportosul tevékenységi köre is:

  • a vármegyében működő diákönkormányzatok, valamint a velük foglalkozó pedagógusok szakmai segítése, pl.: iskolában tartott tematikus képzések, iskolai programokban való segítségnyújtás
  • együttműködések generálása DÖK-ök között
  • ifjúsági képzések, találkozók szervezése, saját programok
  • fiatalok lehetőségei nemzetközi szinten

A szakmai jellegű rendezvények mellett a vármegyei diákönkormányzat nagy hangsúlyt fektet a karitatív tevékenységek, az önkéntes tevékenységek népszerűsítésére, illetve tagjai is számos ilyen jellegű rendezvényen vesznek részt. Ezek közül kiemelkedik a több éve elindított Fuss a Fényben Családi és Sportnap, mely a vármegyei GYIÖK egyik fontos kiemelt rendezvénye.

A SZSZBGYIÖK jelenlegi vezetősége:

  • Galambvári Gergely Tibor – Elnök
  • Kelemen Lili Anna – Alelnök
  • Vincze Brigitta- HR koordinátor
  • Gazdóf Ferenc- Külkapcsolati koordinátor
  • Kertész Melinda– Programkoordinátor
  • További információ: www.kozpontegyesulet.hu