Ezüstérmes a Bethlen csapata

A Raoul Wallenberg Egyesület 2010 óta rendezi meg magyarországi és határon túli középiskolás diákok számára a svéd embermentő tevékenységét és szellemiségét felidéző vetélkedőt, mely idén a Wallenberg nyomán címet viselte (korábbi elnevezése: Régen volt. Hol is volt?). A verseny célja az embermentőkre és az áldozatokra való emlékezés, a múlt megismerése és a megfelelő tanulságok levonása.

A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumból Gulyás Csaba történelemtanár felkészítésével idén négy csapat indult. A regionális elődöntőben közülük két csapat is aranyérmet szerzett (két különböző körzetben), a másik kettő pedig a 2. és a 3. helyen végzett. A Külgazdasági és Külügyminisztériumban megrendezett országos döntőben szoros küzdelemben az előkelő második helyet szerezte meg a Magén Derór (Szabadság Csillaga) csapata, Diószegi Dávid, Galatóczki Rebeka és Tóth Fruzsina Petra részvételével. A Mishkenot Shaananim nevű csapat – melynek tagjai Dobránszky Rafael, Reskó Barnabás és Vakály Kevin – a tizedik helyen végzett. 

A diákok már tavaly nyáron elkezdték a felkészülést, melynek során az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia és a tolerancia témaköreit ismerték meg mélyebben. A versenyben a rengeteg olvasmány, film, információ feldolgozása révén szerzett lexikális tudás mellett a kreativitás is igen fontos szerephez jutott. A háromfős csapatok saját Facebook oldalt vezettek, kisfilmet készítettek, a döntőben pedig a Holokauszt Emlékközpontban, valamint az egykori nemzetközi gettó területén tett látogatás alapján feladatokat oldottak meg, majd 3-3 csapat egy-egy témában (pl. rasszizmus, tolerancia) közös produkciót mutatott be.

Az ezüstérmes Magén Derór tagjai négynapos utazáson vehetnek részt áprilisban az Élet Menete lengyelországi útján. Gratulálunk a kiváló eredményhez!