Fáklyákkal, énekelve emlékeztek meg a reformációról

 

Fáklyákkal gyülekeztek a nyíregyházi reformátusok és evangélikusok a Kálvin téren. Mindannyian a reformáció 500. évfordulóját ünnepelték. A hagyomány szerint 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára szegezte ki követeléseit és a tanításait Luther Márton. A 95 tézissel pedig útjára indította a reformációt.


Évek óta közösen ünnepelnek


Az evangélikusok és reformátusok Nyíregyházán már évek óta együtt ünneplik október 31-ét, most az város valamennyi egyházközsége képviseltette magát a fáklyás-énekes felvonuláson. – Egy fél évezredes múltra visszatekinteni mindig meghatódottságot jelent és Isten iránti hálát fakaszt fel bennünk. Minden esztendőben átéljük ezt az ünnepi órát, amikor fáklyás énekes felvonulással haladunk át a városközponton, de ez egy emelkedett nap. Annál is inkább, mert lájuk az érdeklődő közösséget, hogy mint egy 500 ember biztosan jelen van ma este és így tudjuk egyértelművé tenni a küldetésünket az evangélium hirdetésére a városlakóknak és a környéken élőknek egyaránt – mondta el dr. Gaál Sándor, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség esperes-lelkipásztora.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Egész évben programok voltak


A reformátusok és evangélikusok egész évben különböző programokkal, kulturális eseményekkel, kopjafaállításokkal igyekeztek megemlékezni 500 éves múltjukról.  – Egész évben voltak rendezvényeink és mind a reformáció jegyében történtek ezek. Kiállítástól kezdve, könyvkiadásig, mindenfélét sikerült összehozni, és ma is ott voltunk az országos ünnepi istentiszteleten – tette hozzá dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze.

 


A fáklyás-énekes menet a református templomtól indult, majd a résztvevők a Kossuth térre vonultak, ahol közösen énekeltek zsoltárokat. Az ünneplők innen az Evangélikus Nagytemplomba tartottak, ahol közös, ünnepi istentiszteleten vettek részt.


Z. Pintye Zsolt