Fáradjunk el a fáradt olajjal a gyűjtőpontra!
Fáradjunk el a fáradt olajjal a gyűjtőpontra!

Újabb gyűjtőpontok nyíltak a nyíregyházi lakosság számára a használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására. A hulladékudvarok (Korányi F. u. 3. és Kerék u. 1.), Mol benzinkutak és Coop üzletek mellett már óvodákban, iskolákban, társasházakban, cégekben, más közösségekben is könnyen megoldható az otthon keletkezett, használt sütőolaj, sütőzsiradék gyűjtése. A Zöld Akciócsoport alábbi cikkében felhívja a figyelmet a környezetbarát megoldási formára, egyben meg is indokolja a fontosságát.

Megindult Nyíregyházán az országos CseppetSem Programhoz való csatlakozás intézmények, alapítványok, közösségek részéről, az önkormányzat hozzájárulásával. A lakossági Zöld Akciócsoport kezdeményezte a bevezetést városunkban, hogy minél több felnőtt és gyermek szokása lehessen e veszélyes hulladék elvitele otthonról egy közeli, jól elérhető gyűjtőpontra.

Palackban vagy üvegben

A programhoz kapcsolódók 25 Ft/kg visszatérítést kapnak a gyűjtött használt sütőolaj, sütőzsiradék után. Nem önteni kell a gyűjtőedénybe,  hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni. (Ha az üveg összetörik, a tartalma a gyűjtőből akkor is kinyerhető.) A hulladékot  a gyűjtő cseréjével szállítják el, a gyűjtőpontra minden alkalommal tisztított és fertőtlenített új gyűjtő kerül. (A koordinátor elérhetősége: 06-30/689-5728.)

Lerakódik, nem oldódik, szétterül

S miért fontos, hogy a használt sütőolaját, -zsiradékot ne a lefolyóba, vécébe, szemetesbe öntsük? Miért ne a kertünk földjére vagy a trágyadombra vagy állataink takarmányába tegyük? Ha a vécébe öntjük, az olaj lerakódik a csövek falára, s mivel nem oldódik a vízben, ott is marad. Majd, ahogyan újabb olaj rakódik rá, egyre növekszik. A dugulás egyrészt kellemetlen, másrészt költséges, harmadrészt sokszor csak vegyszeres úton szüntethető meg. Az olaj többi része a szennyvíztelepre érve szétterül a víz felszínén, még nagyobb károkat okozva ezzel a környezetnek. Akadályozza a szennyvíz tisztítását, nem engedi, hogy oxigén áramoljon a vízbe. A szennyvíztisztító olajos végtermékét nem lehet termékeny iszapként használni, mert az olaj a föld légáteresztő képességét is tönkreteszi. A szennyvíztisztítókban az olaj, zsiradék kiszűrése jelentős pluszteherrel és -költséggel jár a lakosság számára.

Szemétbe öntve nem hasznosul

A használt sütőolaj, -zsiradék szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként sosem hasznosul a hulladéklerakókban. Még veszélyesebb, ha élő vizekbe jut, tavakban, folyókban a felszínén úszva meggátolja a víz oxigénfelvételét, elpusztítja a vízi élőlényeket. A talajba jutva az olaj szennyezi a talajflórát, fákat, növényeket tehet tönkre. A takarmányba kerülve pedig rákkeltő anyagokkal szennyeződhet az állatok, később pedig az emberek tápláléka.

Újabb gyűjtőpontok

Büszkék vagyunk a környezettudatos csatlakozókra. Itt leadhatjuk, és egyben támogathatjuk a gyűjtőt: Aprónép Alapítvány, Krúdy Gyula u. 27.; Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Szent István u. 17-19.; Kosár Közösség, Hatzel tér 7.; Móra Ferenc Általános Iskola, Fazekas János tér 8.; Tégy a Gyermekekért Alapítvány, Homok sor 15.; Sóstóhegyi Nyitnikék Alapítvány, Kertész u. 15.