Fásítás – pótolták a korhadt fasort a Blaha Lujza sétányon
Fotó: Szarka Lajos

Pótolták a korhadt, ezért veszélyes, nyár elején megritkított fasort Sóstón a Blaha Lujza sétányon. Cseréjükre azért volt szükség, mert a lombkorona száradásos folyamatai miatt a fák fokozott balesetveszélyt jelentettek a gyalogos- és gépjármű forgalomra, valamint a parkoló járművekre. A polgármesteri fásítási program keretein belül hétfőn az önkormányzat saját forrásból 37 darab oszlopos juharfát ültetett el.

 „Ezen a fán láthatóak olyan kórképek, amelyek a fakivágást indokolják, ilyen például a taplógomba, ami egy jelentős szöveti károsodást feltételez a fa esetében, illetve teljes kiszáradást látunk.”

Ezt még nyár elején nyilatkozta Halmi-Hódos Katinka főkertész, mikor a beteg fák még a helyükön álltak. A hideg évszakokban csendesebb Blaha Lujza sétány Sóstógyógyfürdő egyik legnépszerűbb pontja. A nyári időszakban a nyíregyháziak és turisták töltik itt szabadidejüket. A városrész erőssége, hogy nagy a zöldfelület, így a lakosság számára természetközeli kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

„A zöldesítés Sóstófürdőn egy többéve tartó folyamat. Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza tüdeje. Az emberek azért szeretnek ide kijárni, hogy a zöldben lehessenek, a fák és bokrok között, tavasszal a gyönyörű virágos Sóstón tudjanak sétálni. Nekünk nagyon fontos az emberek, családok komfortérzete mindamellett, hogy az elöregedett, elkorhadt fákat pótolni tudjuk, mint ahogyan tesszük ezt a Blaha Lujza sétányon.”- mondta el Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Balesetveszélyesek voltak

A Blaha Lujza sétány fáinak jelentős része korhadt és odvas lett, melyet egy speciális és érzékeny FAKOPP műszerrel mutattak ki. A fák ezért fokozott balesetveszélyt jelentettek, így tavasszal 20 db-ot kellett kivágni. A korhadás természetes folyamat, feltehetően a fák korából fakadóan indult meg. A 2018-ban indult polgármesteri fásítási program nem csak azt a célt szolgálja, hogy új facsemetéket telepítsenek, hanem az elöregedett, kivágott fákat pótolják.

„Azért kellett kivágni 20 fát, mert itt keskeny a zöldsáv, nagy a forgalom és megkezdődött a korhadás és az odvasodás. Ez balesetveszélyes, a gyalogosokra gyermekekre különösen. Ezért ezeket tavasszal sajnos ki kellett vágnunk. De most ültettünk 37 db oszlopos juhart, mely előnevelt, olyan a lombkoronája, gyökérzete, mely ideillik és azt mondják rá, hogy várostűrő faj. Remélem, hogy tavasszal már itt fognak zöldelleni a sétányon, mely Sóstónak egy elég frekventált helye.” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

26 helyszín, 122 facsemete

Idén ősszel 26 helyszínen több mint 120 facsemetével lettek gazdagabbak városunk zöldfelületei. A polgármesteri fásítási programhoz cégek, vállalkozások és intézmények is csatlakoztak, októberben a HÜBNER a Sóstói Múzeumfalunak 30, novemberben a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület 6 óvodának adományozott 13 db facsemetét. A fennmaradó faállomány felülvizsgálatát a műszerekkel évente elvégzik.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Blahán