Február 19-ig megérkeznek az értesítések a szavazással kapcsolatban

 

Érkeznek az értesítések és indul az ajánlások összegyűjtése. A Nemzeti Választási Iroda február 12. és 19. között küldi meg az értesítést, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szerepel a névjegyzékben, illetve arról is, hogy melyik választókerületben, szavazókörben szavazhat. Ha valaki nem kap értesítőt, a helyi választási irodától igényelhet újat. Jelöltajánlásra február 19. és március 5. között van lehetőség. Minden választópolgár a lakcíme szerinti választókerületben, az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat jelöltet. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, egy jelölt viszont csak egy ajánlással támogatható és az ajánlás nem vonható vissza. A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges, de az csak akkor érvényes, ha az ajánló adatai pontosak és az ajánlóíven szerepel a saját kezű aláírása. A kampányidőszak 2018. február 17-től április 8-án 19.00 óráig tart, szavazni április 8-án 6 és 19 óra között lehet.

A szavazni szándékozó polgárok számára fontos, hogy a szavazatukat abban a szavazókörben adhatják le, amit az értesítésük tartalmaz. Az állandó lakcímük szerint kijelölt szavazókörben.

– mondta el dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza MJV címzetes főjegyzője.

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, annak legkésőbb március 31-én 16 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon. A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb március 31-én 16 óráig módosíthatja annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol szavazni kíván. Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni. A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában lehet intézni legkésőbb április 6-án 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe. Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni. Mozgóurnát igényelhetnek azok a választópolgárok, akik nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, egészségi állapotuk vagy fogva tartásuk miatt.

 

Kanócz Rita