Fehér Bot Napja – Együtt a látássérült emberek támogatásáért

Október 15-e, a Látássérültek Nemzetközi Napja, más néven a Fehér Bot Napja. A jeles nap alkalmából szervezett ünnepséget a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete kedd délután a vármegyeházán, ahol a díjak átadása mellett egy műsorral várták a megjelenteket.

Folyamatosan új tagokkal bővülnek

Október 15-e a fehér bot, a vakok és gyengénlátók nemzetközi napja, melyet az ENSZ 1969-ben jelölt ki azzal a céllal, hogy világszerte felhívja az emberek figyelmét a látássérültek helyzetére és speciális igényeikre. Az idén 20 éves Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete ebből az alkalomból szervezett ünnepi rendezvényt kedd délután a vármegyeházán, melyet zenés műsorok kísértek. Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke elmondta: ezen a napon nagyobb figyelmet kapnak a látássérült emberek. Hozzátette, egyesületük folyamatosan új tagokkal bővül.

Az egyesülethez folyamatosan csatlakoznak új tagok, hiszen a statisztikák alapján több mint százezer látássérültről beszélünk Magyarországon. Akinek megállapítják a fogyatékossági támogatását, az kérheti a tagfelvételét az egyesületünk soraiba. Nálunk hat látássérült munkavállaló dolgozik, rehabilitációs foglalkoztatás keretében, valamint egy jól látó munkavállalónk van. Emellett több mint hatvan önkéntessel dolgozunk, akik személyi segítséget nyújtanak, nemzetközi kapcsolatainkat ápolják, hozzájárulnak ahhoz, hogy egyesületünk megjelenjen a médiában, s a legtöbben a felolvasók közül kerülnek ki – ismertette az egyesület elnöke.

Közös munka az érzékenyítés érdekében

A rendezvényen Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a vármegyei értéktár elnöke és Nagy Szabina önkormányzati képviselő is köszöntötte a megjelenteket. Mindketten kiemelték: a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkássága egyedülálló érték, az érzékenyítésre pedig közös feladatként kell tekinteni.

Akár a vármegyei értéktárról vagy a vármegyei közgyűlésről beszélünk, mindkét szervezet nagyon fontos stratégiai partnernek tekinti a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületét. Hiszen rengeteg olyan dolog van, melyben együtt kell gondolkoznunk, dolgoznunk, s ebből a legfontosabb az érzékenyítés. Mellette pedig rengeteg olyan projekt, vagy más rendezvény megvalósításában számítunk rájuk, ahol kell az a fajta látásmód, ahogyan ők érzékelik a világot. Nagyon nagy segítség az mondjuk egy pályázatnál, ha elmondják: milyen feltételeket, szempontokat kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy nekik is sokkal könnyebb legyen az életük. Ezzel valóban az érzékenyítésben is, akár mint közösségi emberek, szervezetek, abszolút együttműködünk, mindig részt vállalunk a programjaikon, legyen szó egy felolvasásról vagy bármilyen rendezvényről. Ezeknek éppen az a célja, hogy megértessük a társadalommal, hogyha valaki valamilyen fogyatékossággal él, az nem jelenti azt, hogy kevesebbet érne, hanem éppen az ellenkezőjét. Az ilyen emberek sokkal többet tudnak hozzátenni a közösséghez, mivel egy picit másképp érzékelik a világot. Ezzel pedig abszolút segítenek minket is abban, hogy akár önmagunkat is jobban elfogadjuk – mondta Baracsi Endre, s hozzátette: a Fehér Bot Napján mindig ügyelnek arra, hogy a vármegyeházán rendezzék meg az ünnepséget. Ezzel is felhívva a figyelmet, hogy nagyon fontos társadalmi kérdés a vakok és a gyengénlátók helyzete, amivel a városnak is foglalkozni kell. Az ünnepség végén most is átadták az Önkéntességért Díjat, idén ezt dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapítója kapta. Ezen kívül elismerő oklevelekben részesültek mindazok a partnerek, akik már hosszú ideje segítik az egyesület működését.