Fejedelmi Ősz a múzeumban
A múzeumpedagógia hatalmas tárháza élményekre épít, dolgozik az aktuális kor nyelvezetével, viseletével, zenéjével és ízével. Ezekkel az eszközökkel várják a felnőtteket és a diákságot a Jósa András Múzeum időszaki és állandó kiállításaiba. Mindemellett bemutatták a Fejedelmi Ősz programjait.

Az évtized legértékesebb időszaki kiállításának nevezte a Fejedelmeink mesés kincsei című tárlatot Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. E milliárdos kincset őrző anyaghoz, illetve egyéb bemutatókhoz szerveznek foglalkozásokat az intézmény történészei és múzeumpedagógusai. Óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, de felnőtt látogatóknak is kedveskednek szellemi és anyagi táplálékkal egyaránt.

 

További képekért kattitnson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Kertész Fruzsina történész, kollégáival tart az erdélyi fejedelemség kincseiről tárlatvezetést. A 21. század legjelentősebb gyűjteménye II. János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig mutatja az uralkodók pénzeszközeit, az ezüst tallérokat, arany dukátokat, és csegelyeket, illetve sokat hallottunk a pénzverés technikájához használt eszközökről is.
Ez a verőtő az érmek negatívja, és ezen történt az éremgyártás. A Nemzeti Múzeum tulajdonában is vannak ilyen eszközök, tőlük kapott támogatást a Jósa András Múzeum.
Az én kedvenceim az arany dukátok és a csegelyek. Az aranykincs a Nemzeti Bank gyűjteményébe tartozik – nyilatkozta Kertész Fruzsina.
A csegely, ez a 4-6-illetve 8 szögletű aranypénz ajándékként szolgált, kereskedelmi forgalomba nem került.
Szeptember 14-én újabb időszaki kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban, a Restaurátorok műhelytitkai.
Baloghné Szűcs Zsuzsanna néprajzos muzeológus is úgy véli, szükséges a szakszerű bemutató ahhoz, hogy kollégáival értéket tudjanak átadni, tudatosítani, hogy ebben a zord épületben nemcsak kincsek, hanem hatalmas élmények is várják a látogatókat.
A Fejedelmi Ősz programsorozat egyik eleme a szeptember második felére, pedagógusok részére szervezett módszertani napok.
Október a reformáció hónapja. Itt lesz a Vizsolya Biblia is, hiszen országjáró körútján van a Vizsolyi Bibliakészítő Műhely. Egy nyomdát fognak beüzemelni, így mindenki készíthet magának egy biblia 1. oldalt.

Október 14-én, hagyományőrzők segítségével a Fejedelmi Napon csúcsosodnak ki az események. Ekkor keresik az erdélyi fejedelmek hasonmásait.
A Fejedelmi Őszt november 30-án, történelmi konferencia zárja.

Matyasovszki Edit