Fejeket fel!

Második alkalommal szervezett egészségnapot a 2015-től egyesületi formában működő, ízületi betegeket segítő szervezet a Jósa András Oktatókórházban. A délután folyamán az egyesület kötelékébe tartozók részt vehettek dr. Barta Atilla reumatológus főorvos előadásán, aki a digitális technika emberi szervezetre gyakorolt problémáiról tájékoztatta a megjelenteket. Ezt követően Karasz Tímea gyógytornász otthon is könnyedén elvégezhető, az egészségre jótékony hatású gyakorlatokat mutatott a betegeknek.


Egyre több a beteg

 

Az ízületi betegek száma fokozatosan növekszik. Főleg a hatvan év felettieket érinti, azonban a szakemberek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a modern technika miatt egyre fiatalabb betegeik is vannak. Kis ízületi gondokkal mintegy 500 beteget, egyéb kórképhez kapcsolódó ízületi betegből 250-et, a gerinc gyulladásos betegségeivel küzdők közül 250 pácienst kezelnek a Jósa András Oktatókórházban. Mindezeken kívül a Reumatológiai Osztály és szakrendelő látja el a azt az ezer főt is, aki köszvényesen éli mindennapjait és azokat a pácienseket is, akik valamilyen ritka mozgásszervi problémától szenvednek. Őket is segítette az egészségnap.

 

Érthetően a betegségről

 

Dr. Bartha Attila, a Jósa András oktatókórház Reumatológia Osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta, egy ilyen délutánon teljesen más az orvos-beteg kapcsolat, mint egy rendelőben, hiszen kötetlenebbül van lehetőségük beszélgetni. A főorvos hozzátette, a betegek igénylik azt, hogy a betegségükről szakembertől olyan nyelvezeten halljanak, amit ők is könnyedén megértenek.

Mivel az ízületi gondok különböző tüneteket produkálhatnak, ezért fontos, hogy az érintettek felismerjék, mivel állnak szemben és hová kell fordulniuk annak érdekében, hogy meggyógyuljanak, vagy állapotukat szinten tartsák.

Fullajtár Andrásné, az Ízületi Betegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke kifejtette, a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy felvilágosítsák az embereket, hogy egy adott betegséggel hová kell fordulni. Hozzátette, ilyen formában közvetlenebbül tudnak az orvosokkal kommunikálni, családias hangulatban meg tudják beszélni, ha bármi problémájuk adódik.

 

Egyéb programok

 

Az egyesületi tagokat az ízületi gondokkal összefüggő problémákon kívül kívül vérnyomás- és vércukorszint mérés, valamint talpdiagnosztika fogadta. Akinek pedig táplálkozásával kapcsolatos kérdése akart, fordulhatott az egyesületet segítő dietetikushoz.

ME.