Fejlesztés a repülőtéren

 

Önálló pályázóként a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 85 százalékos támogatási intenzitás mellett, közel 700 ezer euró értékben nyert pályázati támogatást a műholdas navigációs projekt megvalósításához.

 

Eljárástervezők, a pénzügyi, jogi és műszaki fejlesztési szakemberek két és fél évig dolgoznak együtt, hogy megtervezzék a műholdas navigációs eljárásokat, és beüzemeljék a monitorrendszereket a pályázatban érintett tíz repülőtéren.

 

Békéscsaba, Debrecen, Győr-Pér, Kecskemét, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged, és Szolnok, mellett Nyíregyháza is bekerült a fejlesztési körbe.


Pontos reptérmegközelítés

 

Horváth Péter az üzemeltető Tréner kft. ügyvezetője elmondta, a repülőgépek fedélzetén lévő navigációs berendezések a műholdas információkat fogják használni, ehhez lesz a reptéren egy doboz, amely pontosítja a leszállópálya adatokat, és pontos információkat fog adni a pilótáknak a reptér megközelítéséhez. A fejlesztés a nyíregyházi repülőtéren a jövő év végére készül el.

 

Az országos projektben foglalt célok elérésével Magyarország presztízsértékű helyet tud majd felmutatni Európában, hiszen a műholdas navigáció szempontjából legfejlettebb Franciaországgal egyenrangú sűrűségben lesznek ilyen típusú repüléstámogatási rendszerek hazánkban.

 

A nyíregyházi repülőtér esetleges további fejlesztésével kapcsolatban az üzemeltető Tréner Kft. ügyvezetője elmondta, hosszú távon a régió üzleti repülését szeretnék kiszolgálni. Miután a reptérfejlesztéseket uniós források nem támogatják, az önkormányzattal közösen keresnek állami segítséget.

 

Szoboszlai Tibor