Feketétől a fehérig – Wesselényisek kiállítása a LEGO-ban

Egy 24 órás legóépítés után jött az ötlet a Wesselényi Miklós Szakközépiskolában, hogy komolyabban foglalkozzanak az építőjáték összerakásával. Négy diák és egy tanár úgy döntött, létrehozzák a Tekerd! csoportot, ahol komolyabban foglalkozhatnak a tanulók a legózással. A csoportot vezető tanár pedagógiai szempontból is jónak találja azt, hogy a fiatalok olyan hasznos dologgal tölthetik szabadidejüket, amelynek során egyes, a tanuláshoz szükséges készségeik fejlődnek.

 

Játék, amely segít a tanulásban

 

Hudák Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára azt mondta a kiállítás megnyitóján, több tanulónak volt magatartási problémája, és a jegyeik nem voltak minden esetben a legmegfelelőbbek. A pedagógusok azonban azt tapasztalták, év végén és félévkor is javultak az eredmények, a magatartási gondok pedig megszűntek.

A legóépítés folyamatos koncentrációt igényel a diákoktól, amit ha megtanulnak, tanulmányaik során is sikerrel alkalmazhatnak.

 

100 ezer kocka

 

A Wesselényi iskola tanulói folyamatosan láthatták a Tekerd! csoport elkészült műveit, amelyek közül hat nagyot és több kisebbet a nyíregyházi LEGO gyárban is bemutatnak. Az alkotásokhoz a diákok több mint 100 ezer építőkockát használtak fel 900 óra alatt. Az építőket a LEGO gyár folyamatosan segítette játékelemekkel.

 

Példa a többieknek

 

Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója azt mondta, azok az alkotások, amelyeket a fiatalok az elmúlt években alkottak, olyan színfoltjai a gyárnak, ami a dolgozók és a látogatók számára élményt jelenthetnek. A vezető hozzátette, ezek a fiatalok tehetségek, akiknek a produktumai művészi és üzenet szempontjából értéket hordoznak. Őket pedig fel kell karolni és példaként kell állítani a többi diák elé!

A csoport tagjai hamarosan szerződést kötnek egy amerikai legóművésszel, aki felajánlott 12 lámpát megépítésre a diákoknak. Az egyik tanuló ötletére pedig felvették a kapcsolatot egy képregényalkotóval, akinek a segítségével egy történetet szeretnének rajzos legóba önteni. A gyárban kiállított műveiket december végéig tekinthetik meg a LEGO dolgozói és azok, akik gyárlátogatásra érkeznek.

M. E.