Felavatták az Igrice-hidat

Ünnepélyes keretek között avatták fel a sóstói hidat. A szalagátvágás után először egy hordót gurítottak át rajta, majd Nyíregyháza polgármestere, önkormányzati képviselők, a „SÓSTÓGYÓGYFÜRDŐÉRT” Alapítvány tagjai és a hídépítés támogatói átsétáltak az új fahídon.

 

HIÁNYZOTT EGY ÖSSZEKÖTŐ HÍD

 

Nyíregyháza 1995-ös szabályozási tervébe már bekerült, hogy Sóstón a lakó- és az üdülőövezet között sétány és híd épüljön, s ez az azóta eltelt 20 év alatt is hiányzott a Sóstón élőknek. 2012-ben megalakult a „SÓSTÓGYÓGYFÜRDŐÉRT” Alapítvány, amely elsőként a gyalogoshíd megépítését, illetve a Csónak utca és a tó között egy sétány kialakítását tűzte ki célul. A fahíd alapkövét 2014 őszén rakták le, most pedig elkészült az Igrice-híd, amely biztosítja az összeköttetést a lakó- és üdülőövezet, valamint a turisztikai centrum között.

További képekért kattintson a fotóra!

– Összességében mintegy 15-16 millió forint a bekerülési költsége a hídnak, a sétánynak és a zöldfelület-kezelésnek. A gyalogoshíd megépítéséhez 8–10 nyíregyházi vállalkozó főleg nem pénzbeni támogatással járult hozzá, illetve mintegy 30 magánszemély, társadalmi szervezet támogatta valamilyen formában az alapítvány munkáját – mondta dr. Podlovics Roland, a „SÓSTÓGYÓGYFÜRDŐÉRT” Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A híd acélszerkezete 4 tonna. Gyalogoshídként szolgál, de a terheléses próba igazolta, hogy kerékpárral és kerekesszékkel is át lehet menni rajta, sőt, egy mentőautót is megbír.

 

LOKÁLPATRIÓTÁK ÖSSZEFOGÁSÁVAL VALÓSULT MEG

 

Az ünnepélyes avatáson Nyíregyháza polgármestere azt mondta: külön öröm, hogy a híd a várost kedvelő civilek, lokálpatrióták összefogásával valósult meg.

– Ez egy nagyon jó visszajelzés arról, hogy az a fejlesztés, amit a város tervez, a nyíregyháziak tetszését elnyeri, sőt, ők maguk hozzátesznek azért, hogy az megvalósulhasson. Vállalnak feladatokat, és kiegészítik azt, amit a város elvégez – mondta dr. Kovács Ferenc.

 

KIVILÁGÍTJÁK A HIDAT

 

A hídhoz kandelábereket is állítanak, ezek alacsony fénypontok lesznek, és a létesítmény világítást is kap majd, hogy az sötétben a távolból is látsszon. A híd körüli zöldfelületre szemetesszelencéket is kihelyeznek majd.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)